18.01.2016

Начинът да се противодейства на сивия сектор и да облекчи бизнеса е като се въведе диференцираната ДДС ставка.

2 милиона хляба на ден остават неотчетени към държавната хазна и се продават спокойно на сивия пазар. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус" Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. „Не е разграничен рискът, който създава едно малко предприятие за здравето на хората и този, който се създава от големите предприятия.

Сивият сектор не е представител само на малките предприятия, защото и големите предприятия могат да работят в него. Сивият сектор също изпълнява обществени поръчки, свързани с изхранването на социални и здравни домове, без да е под обсега на Българската агенция по безопасност на храните, защото нормативната уредба го позволява. Това е огромна врата, през която парите на данъкоплатците изтичат към сивия сектор“, каза Марияна Кукушева.

Тя допълни, че начинът да се противодейства на сивия сектор и да облекчи бизнеса е като се въведе диференцираната ДДС ставка. Според нея увеличената цена на електроенергията за бизнеса е огромна тежест за бранша, защото няма как тя да бъде начислена върху стойността на хляба.

Дата: 18.01.2016

Източник: Фокус

Прочетено: 1408