28.01.2016

Общият показател на бизнес климата в България се повишава през януари с 0,6 пункта след понижение с 0,7 пункта в края на миналата година благодарение на подобряване на бизнес климата в строителството и в сектора на услугите.

Общият показател на бизнес климата в България се повишава през януари с 0,6 пункта след понижение с 0,7 пункта в края на миналата година благодарение на подобряване на бизнес климата в строителството и в сектора на услугите, показват резултати от оповестено днес проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, остава приблизително на равнището си от предходните два месеца, като проучването на НСИ регистрира известно понижение на производствената активност, докато очакванията на промишлените предприемачи за дейността им през следващите три месеца са по-умерени.

Средното натоварване на мощностите през януари се повишава с 2,7 пункта в сравнение с октомври 2015-а година и достига 75,2%, като предприятията съобщават и за излишък на производствени мощности.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца, показва проучването на НСИ.

През януари показателят "бизнес климат в строителството" нараства с 3,0 пункта (след спад с 1,2 пункта през декември) в резултат на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Техните прогнози по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-благоприятни.

Националната статистика обаче отчита сериозно влошаване на активността в търговията на дребно, като съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава през януари с 3,4 пункта (след спад с 0,7 пункта през декември) в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състояние на техните предприятия. По-резервирани са и техните прогнози за обема на продажбите, както и за поръчките към доставчици през следващите три месеца.

НСИ отчита засилване на негативното влияние на факторите "конкуренция в бранша" и "недостатъчно търсене", които изместват в началото на годината на трети място затрудненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в отрасъла преобладаващите очаквания на търговците на дребно са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През януари съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 3,9 пункта (след спад с 2,6 в края на 2015-а година) поради по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия, показва последното проучване на НСИ. По-благоприятни са и техните мнения по отношение на настоящото и на очакваното търсене на услуги.

И тук несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла.

Относно продажните цени в сектора преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Въпреки подобряването на общия бизнес климат в началото на настоящата година, този индекс остава под неговото дългосрочно осреднено ниво за четвърти пореден месец, след като през май 2015-а година той достигнато най-високо ниво от шест години насам (от края на 2008-а година).

Дата: 28.01.2016

Източник: БНР

Прочетено: 1395