15.08.2016

Икономическият растеж от 3% може да се задържи, ако няма сериозни проблеми и кризи в региона, коментира заместник-председателят на БСК.

Няма устойчиво, решително изменение на бизнес климата в България. Това коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Няма реално изменение на бизнес климата в България въпреки класациите на Световната банка. Няма устойчиво, решително изменение на бизнес климата. Основен проблем на бизнеса остава защитата на собствеността. Вторият проблем са все още сложните, скъпи регулации и административни бариери пред бизнеса“, оцени той.

Камен Колев се спря и на одобрените от Европейската комисия мерки за облекчаване на разходите на големите индустриални консуматори на зелена енергия.

„Това е дългоочаквано решение“, каза той. „Това ще върне в бизнеса около 100 млн. лв. Това са пари, които са дадени вече от 1 август 2015 г.“

Той поясни, че бенефициенти на отстъпката могат да бъдат около 200 български големи производители, генериращи около една трета от износа на България, и в които пряко са ангажирани 54 хил. работещи, като заедно със свързаните производства стават 270 хил.

„Влизането в сила на тази наредба ще окаже въздействие по отношение конкурентоспособността на износа“, смята Колев.

По думите му е важно фирмите да знаят, че след като бъде публикувана тази наредба в Държавен вестник, те ще имат 15 дневен срок, за да подадат формуляри за ползване на тази отстъпка.

По повод отчетения 3% годишен ръст на българската икономика Колев каза, че прогнозата му е „този процент да се задържи до края на годината“

„Очевидно е, че туристическият сезон е по-добър и ако няма някакви сериозни други проблеми и кризи в региона, смятам, че този процент ще може да се задържи“, поясни той.

Дата: 15.08.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1765