21.03.2016

Единната електронна търговия ще свали цените на лекарствата за лечебните заведения с около 20 на сто

Единната национална платформа за търговия с лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в България започва да функционира от днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Очаква се системата значително да намали разходите на болничните заведения за лекарства. Според първоначалните очаквания на МЗ след стартирането на електронните търгове разходите на болниците за медикаменти ще се понижат с 20 процента.

Болниците вече няма сами да договарят с доставчиците цени за малки количества лекарства, а ще изпращат заявките си към електронната платформа. Системата ще обединява всички получени заявки за всеки отделен медикамент и ще търгува общите количества.

При окрупняването на обемите ще се постигне и значително по-ниска цена за медикамент, посочват от министерството.

В системата ще има възможност да участват всички лечебни заведения на територията на страната, както и регистрираните доставчици.

Преди време здравният министър Петър Москов обясни, че така ще се пресече възможността досегашната практика 90 процента от лекарствата в болниците да се доставят от няколко големи фирми. В България има 200 регистрирани фирми, които могат да търгуват с лекарства.

Дата: 21.03.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 3978