05.06.2016

БСК ще окаже институционална подкрепа на OLX чрез своите регионални и браншови структури, така че информацията за възможностите за стартиране на онлайн бизнес да достигне до максимално широк кръг предприятия, предприемачи и стартиращи нов собствен бизнес млади хора. 

OLX представи днес националната кампания Upgrade България, която има за цел да насърчи предприемчивостта на българина. В рамките на кампанията експерти от платформата за обяви, както и специалисти в специфични области на правото, счетоводството и маркетинга ще предоставят практични решения и съвети за започване, развиване на собствен бизнес и осъществяване на онлайн продажби в цялата страна.

По данни на Националния статистически институт много региони в страната се обезлюдяват, като прогнозите за следващите 50 години сочат, че населението ще намалее около три пъти в почти всички области, с изключение на София. Все повече българи заминават в чужбина. В тази връзка OLX цели да покаже на българите как могат да подобрят качеството си на живот, стартирайки собствен бизнес и реализирайки продажби в интернет. В рамките на кампанията, която се реализира с подкрепата на Българска стопанска камара, ще се проведат редица  безплатни уебинари и събития по региони и градове в цялата страна.

OLX e водещата платформа за обяви и се използва от всеки трети потребител на интернет в България. Средно на ден се публикуват по 15 000 обяви, а регистрираните потребители са над 1,5 милиона. Голяма част от потребителите на OLX са търговци, представители на малкия и среден бизнес в страната. Именно за това вярваме, че ние също носим отговорност към развитието на бизнеса и онлайн търговията у нас. В рамките на кампанията Upgrade България ще представим информация за най-търсените стоки и услуги в страната, тенденции в онлайн търговията и интересни данни по региони.“, коментира Спас Сливков, изпълнителен директор на OLX България.

„Българската стопанска камара ще окаже институционална подкрепа на OLX чрез своите регионални и браншови структури, така че информацията за възможностите за стартиране на онлайн бизнес да достигне до максимално широк кръг предприятия, предприемачи и стартиращи нов собствен бизнес млади хора. Тази инициатива е особено ценна за малките и, най-вече – за микропредприятията, а такива са над 92% от фирмите у нас. Приехме поканата за партньорство, защото сме убедени, че трябва все по-активно да възпитаваме знания и конкретни умения за правеното на успешен бизнес чрез използване на съвременните информационни технологии.“, заяви Жечко Димитров, програмен директор на БСК.

По данни на OLX най-търсените стоки за месец май 2016 г. са мобилни телефони. След тях се нареждат таблети и четци, телевизори, автомобили, навигация, бебешки и детски колички, както и детски играчки. От компанията отчитат, че най-голям интерес сред потребителите на платформата има категорията електроника, която обединява телефони, таблети, компютри и бяла техника.

По отношение на активността по региони в България според данните на OLX за последните 12 месеца средно се публикува по една нова обява на човек според броя на населението. Най-активните градове в страната с най-много публикувани обяви на глава от населението са София, Варна, Пловдив, Габрово и Русе. Съвсем различна е ситуацията в Кърджали, където се публикуват 6 пъти по-малко обяви на глава от населението в сравнение със София. Следват Силистра (5 пъти по-малко обяви), Смолян, Благоевград и Разград.

Забелязва се също специфика за най-предлагани стоки по региони. Засилено предлагане на телефони се наблюдава във Враца и Благоевград, на дрехи в Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора. Градовете, където на водещо място се предлагат обувки, са Ямбол, Търговище и Кърджали. Гуми и джанти са много популярни в Монтана, а Кюстендил се нарежда сред градове с най-много потребители с интереси в модата, но основно по отношение на аксесоари като бижута и гривни.

Най-скъпата актуална обява в OLX в момента е на стойност 2 150 000 евро като за тази сума чрез платформата се продава хотел в Стария град на Несебър. Потребител от Плевен търси нов горд собственик на ръчно направена моторница от Трабант. Цената на изобретението е 3000 лв.   

Актуална информация за предстоящите безплатни събития и уебинари, както и интересни данни и статистики, ще бъдат публикувани на сайта на кампанията Upgrade България.

_____________

OLX е част от международната компания Naspers, която развива платформи за онлайн обяви в над 45 държави. Основна мисия на компанията е да подобрява живота на потребителите си, като ги свързва за взаимно изгодни сделки онлайн. 

За повече информация:

Александър Чавдаров, Related PR, alexander@relatedpr.com, 0884 606042 

Дата: 05.06.2016

Източник: OLX България и БСК

Прочетено: 2644