01.07.2016

На посещение у нас са 30 представители на водещи немски семейни компании от различни сектори

 

„България предлага добри условия за бизнес и инвестиции и през последните години се превърна в притегателен център за немските предприятия“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща с официална делегация на немската Фондация за фамилен бизнес, която е на посещение у нас по негова покана.  

 

В делегацията са включени близо 30 представители на водещи немски семейни компании в редица сектори като текстилна индустрия, селско стопанство, развитие на недвижими имоти, корпоративни инвестиции, производство на индустриални минерали, електротехника, хранително-вкусова промишленост, корабоплаване, химическа промишленост.

 

Фондацията за фамилен бизнес обединява над 400 крупни дружества от сферата на семейния бизнес в Германия, чийто среден оборот е около 1.4 млрд. евро, като всяка от тези компании има средно по 6000 работника.

 

„Никога не сме имали посещение, към което да има толкова голям интерес. В делегацията са включени много сериозни компании. Някои се интересуват от инвестиции в България, други вече успешно оперират тук“, посочи изпълнителният директор на фондацията Щефан Хайдбредер. По негови думи нивото на представителство в делегацията е изключително високо, а посещението им в страната е добра възможност да се запознаят на място с условията за бизнес и инвестиции, както и с опита на българските семейни компании.

 

„България е приятелски настроена страна. Виждаме, че има положително развитие и страната върви в правилната посока. Много компании, които доскоро не проявяваха интерес към България, сега обръщат поглед насам“, допълни Буркхард Шевен, управляващ съдружник в компания за недвижими имоти и инженерство, която стъпва на българския пазар през 2003.

 

Конкретен интерес към реализиране на инвестиции у нас заявиха и представители на водеща немска семейна компания от сферата на високите технологии. Дружеството има около 1700 служители и над 260 млн. евро. оборот, а в момента обмисля откриването на център за обслужване в България, за който търси 100 софтуерни разработчици.

 

Дата: 01.07.2016

Източник: Economy.bg

Прочетено: 959