Дата: 28.07.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1043

Народните представители одобриха  кандидатурата на единствения кандидат за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова.

Досегашният зам.-министър на финансите получи подкрепата на 139 народни представители от ГЕРБ, ДПС, АБВ, БДЦ, повечето депутати от Реформаторския блок и от  Патриотичния фронт, по един от „Атака“ и един независим. Против гласуваха 24, а 11 се въздържаха. Веднага след това новоизбраният председател положи клетва да спазва Конституцията и законите на страната. 

Няколко парламентарни групи определиха процедурата за избор като опорочена заради краткия петдневен срок за издигане на кандидати. Срокът изтече вчера и така реално включваше три работни дни и два почивни.

Депутати недоволстваха и поради факта, че се прави пореден избор на ръководство на регулаторен орган при изтекъл мандат и само с един кандидат, без конкуренция.

Социалистът Румен Гечев припомни, че ръководството на НОИ също е с изтекъл мандат и настоя такива избори да се правят, преди да изтекат сроковете.
Той определи петдневния срок за номинации като „кадрови цирк“.

Йордан Цонев декларира, че групата на ДПС подкрепя кандидатурата на Караиванова, защото  познават качествата й и изборът е важен за небанковия финансов сектор. Той също определи  процедурата за избор като  опорочена. Депутатът заяви: „лошият маниер,  с който беше наложена процедурата, нанесе имиджови вреди на кандидата“.

И Мартин Димитров (РБ) коментира, че не е добра практика да има по един кандидат за председател, тъй като трябва да има истинска конкуренция. Той се обърна към Карина Караиванова и посочи, че тя ще бъде подкрепяна или не от реформаторите в зависимост от своите бъдещи действия.

„Разрешете следващия път гражданските номинации. Нека това да е последният път, в който ръководство на важни регулаторни органи се обсъжда, след като мандатът е изтекъл“, каза депутатът.

На част от въпросите му, както и на други въпроси на депутати към Карина Караиванова, председателят на бюджетната комисия  Менда Стоянова отговори, че е трябвало да бъдат зададени не днес в залата, а на заседанието на комисията. Тя обвини Мартин Димитров, че задава днес въпрос за кредитните кооперации, за да „става популярен“.

Независимият депутат Георги Кадиев отправи критики към досегашния председател на КФН Стоян Мавродиев като заяви, че Комисията е била „разбита“ и е проспала „подназдорното си лице КТБ“. Той отказа да подкрепи кандидатурата, защото и по неговите думи процедурата била опорочена и то само с един кандидат.

„България се превърна в държавата на единствените кандидатури“, посочи той.

Кадиев се усъмни в експертизата на кандидата в областта на пенсионните фондове и заяви, че няма как да има независим зам.-министър на ГЕРБ. Той призова „да не се замазват проблемите“ и да бъде направена „ревизия на ерата Стоян Мавродиев“.

„От такива като вас, които слагат етикети, качествените хора, които са натрупали експертиза, не желаят да заемат ръководни постове“, репликира го  Менда  Стоянова. Тя беше категорична, че  Карина Караиванова не е партиен кадър на ГЕРБ, а експерт.

Емил Димитров – Ревизоро (ПФ) заяви подкрепата на неговата група за кандидатурата. Той също определи процедурата като прибързана, но каза, че кандидатът заслужава поста. Всеки би могъл да номинира кандидат, заяви той.

И социалистът Жельо Бойчев посочи, че правилата са опорочени. Той обвини управляващите, че се опитват да наложат контрол върху предстоящите прегледи на активите на застрахователните и пенсионните дружества.  „Става въпрос за контрол върху едни 8 млрд. лв. в пенсионните дружества“, изчисли той. И допълни: „начинът, по който избираме председател на КФН, торпилира опитите за независимост на регулатора“.

„Кандидатурата може би е силна, тъй като получава подкрепа от всички големи икономически структури, които имат интерес в тази сфера. БСП не беше част от тези пазарлъци“, коментира червеният депутат.

Бившият финансов министър Петър Чобанов (сега депутат от ДПС) заяви, че е работил с Караиванова и тя е показала професионализъм. Освен независимост, очакваме конкретни идеи, които да подобрят рамката на пазарите и да дадат възможност за по-добро развитие на комисията, препоръча той.

Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че освен краткия срок не е чул критики по същество за кандидата. Имало е три месеца за даване на предложения и никой не е спрял народните представители и групите да издигат колкото си искат кандидатури, отговори той. Добрев дори заяви, че останалите групи не са намерили толкова силен кандидат и „не са искали да се излагат“.

„Имате един много важен пациент – капиталовият пазар в България, който е в кома. Трябва да направите нещо, за да го съживите и да му вдъхнете сили, тъй като капиталовият пазар е важен за развитието на икономиката в страната“, каза той на Караиванова.

Депутатът посочи, че оборотите на борсата са спаднали от 8 млрд. лв. преди  години на около 400 млн. лв. за миналата година. Не само че нямаме нови IPO, а и големи компании обмислят делистване, заяви той като се позова на медийни публикации. 

Той допълни, че пазарът трябва да бъде съживен и да има нови първични публични предлагания. Добрев декларира, че ако са необходими облекчени процедури, КФН ще бъде подкрепена от групата на ГЕРБ.

Янаки Стоилов (БСП) заяви в отговор, че развитието на борсата зависи от управлението, а не само от надзорните органи.

Димитър Байрактаров (ПФ) постави въпроса кои ще са зам.-председателите от екипа на Карина Караиванова и какво законодателство ще бъде предложено, за да бъде развит капиталовият пазар.

След гласуването депутатите продължават със седмичната си програма – Законопроекта за противодействие на тероризма. По предложение на Цецка Цачева предвиденият за петък парламентарен контрол отпадна.