29.07.2016

Парламентът преизбра единодушно Бисер Петков и Весела Караиванова-Начева съответно за управител и подуправител на НОИ.

Парламентът преизбра единодушно Бисер Петков и Весела Караиванова-Начева съответно за управител и подуправител на НОИ. За Бисер Петков гласуваха 151 депутати, като нямаше против и въздържали се. За Весела Караиванова гласуваха 152 и също нямаше против и въздържали се.

Кандидатурата на Бисер Петков бе представена от шефа на социалната комисия Хасан Адемов.

Вчера Петков и Караиванова бяха изслушани в Парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Хората вече да не събират документи, с които да доказват стажа си, а да подават само заявление за пенсиониране, предвижда в програмата си Бисер Петков.

В концепцията си за управление на НОИ за периода 2016 - 2020 г. Бисер Петков залага "преимуществено на служебното начало в производството по отпускане на пенсии след 1 януари 2019 година".

От следващата година НОИ планира да пусне и електронна система, в която работодателите да вкарват удостоверенията за пенсиониране на хората, които напускат. Така документите директно ще влизат в осигурителното досие на човека, обясни подуправителят на НОИ и също кандидат за нов мандат Весела Караиванова.

НОИ предвижда в бъдеще да има възможност за електронно подаване на документи за отпускане на парично обезщетение за безработица, каза управителят на НОИ.

Дата: 29.07.2016

Източник: dir.bg

Прочетено: 1369