28.09.2016

Международният арбитраж осъди България да плати произведеното от руската фирма "Атомстройекспорт" оборудване. 

НЕК ще получи държавен заем за плащанията по оборудването на АЕЦ "Белене“. Това решиха окончателно депутатите. Националната електрическа компания няма да заплаща лихви за ползваната помощ и няма да предоставя обезпечения. 

Международният арбитраж осъди България да плати произведеното от руската фирма "Атомстройекспорт" оборудване. В решението не беше записана конкретна сума. То трябва да бъде изпълнено след произнасянето на Европейската комисия – дали това не е държавна помощ. 

За около час и половина депутатите взеха решението за държавния заем. Най-критични бяха от БСП. Те предложиха в решението да се впише конкретната сума от 1 милиард и 270 милиона лева и НЕК да върне сумата за 15 години. Иначе според Румен Гечев, това е празен чек:

Даването на държавна помощ без срок означава подарък. Няма такъв заем в света. Моля ви, Европейската комисия ще ни накаже и народът ще ни пита как сме гласували. Държавна помощ без срокове е държавен подарък за НЕК.

Менда Стоянова каза, че не ГЕРБ, а БСП са подписали празен чек:

Празен чек сте подписали вие, без цифричка, без чисълце, само няколко месеца преди изборите и под този празен чек сте превели аванса за въпросното оборудване. Ние не подписваме празен чек. Ние казваме, че размерът на помощта е този, който е записан като сума по арбитражното дело, а там е ясно записано колко е.

Мартин Димитров от РБ поиска преди да бъде платено оборудването, експерти да го проверят и да проверят степента на производство на втория реактор:

Вие бихте ли платили нещо, което никой не е виждал от вас. Уважаеми колеги, не ние трябва да търсим арбитражното решение, а трябваше на комисия то да бъде представено така, че да няма нито един депутат, който днес да гласува, без да знае какви ще са конкретните текстове.

В края на дебатите министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че проектът е стартирал на базата на подвеждаща прогноза за недостиг на ток. Обществената поръчка е била стартирана в нарушение на законодателството и допълни, че все пак България ще плати по-малко от исковете на руската страна. За бъдещето на проекта "Белене" България няма 20 милиарда, каза министър Теменужка Петкова:

Българската държава, българското правителство, нито преди, нито сега разполага с такъв ресурс в размер на 20 милиарда лева, който да ни позволи държавата сама да изгради този проект и това е било ясно още от самото начало. Нека да мислим всички заедно за това как да защитим интересите на българската страна.

Дата: 28.09.2016

Източник: БНР

Прочетено: 1845