07.10.2016

Елитът на бизнеса от Чорлу гостува на Стопанската камара в Кърджали. 

Елитът на бизнеса от Чорлу гостува на Стопанската камара в Кърджали. Ръководството на сдружението на бизнесмените в един от най-големите индустриални центрове на Турция дойде на опознавателна визита в столицата на Източните Родопи. Гостите бяха посрещнати от Управителния съвет на Стопанска камара. Двете сдружения договориха съвместни инициативи. „Ние ще бъдем мост между бизнеса от Чорлу и този в Кърджали и страната. В Чорлу са съсредоточени 2800 фабрики и фирми”, сподели Альоша Синабов, председател на УС на Стопанска камара и домакин на срещата.

В обръщението си към гостите Альоша Синабов обяви, че в Камарата от дълго време са споделяли възможността за връзки между бизнеса от Кърджали и Чорлу. Той изрази удовлетворението на ръководството на УС на Стопанска камара затова, че гостите са откликнали бързо на поканата. „Когато хората се опознаят, доверието нараства”, подчерта Синабов.

От своя страна председателят на Сдружението от Чорлу, Джелал Йогджу представи своята организация. В нея членува елитът на бизнеса от турския град, където има Свободна икономическа зона с над 2800 фабрики и фирми. В Сдружението са приети едва 38 души, но те са от различни сфери на икономиката. Сдружението е част от по-голяма федерация в европейската част на страната, включваща 5 организации. Тя от своя страна е включена в конфедерация с 28 клона в цялата страна. Правителството се допитва редовно до нея, когато взема решения.

„Винаги в историята турци и българи сме били заедно, добре е и в бъдеще да бъдем заедно”, подчерта в приветствието си Джелал Йогджу. Оказа се, че двама от гостите са с корени от България. Тъстът на Джелал Йогджу също бил от страната ни.

Гостите представиха своите интереси. Те бяха в сферата на леката промишленост, машиностроенето, търговията. Оказа се, че има допирни точки и в производството на обувки. Продукцията на нашето машиностроене е скъпа за възможностите на турския пазар. Той обаче може да осигури евтини компоненти. Оказа се, че един от гостите има фирма за изграждане на фабрики до ключ, което представлява интерес за потенциални инвеститори.

„Когато идвам в Чорлу се чувствам толкова добре, колкото и в Кърджали. Надявам се и Вие да се чувствате така добре тук, както и в Чорлу”, сподели Альоша Синабов.

Дата: 07.10.2016

Източник: rodopi24

Прочетено: 1811