09.12.2016

Димитър Бранков, зам.-предс. на БСК: Всеки неработен ден означава загуба на поне половин процент брутен вътрешен продукт.

2 януари 2017 година ще бъде почивен ден. Почивките по празниците вече ще са по нови правила и промяната започва от Нова година. Празниците няма да се сливат и съответно в събота няма да се отработва. Ако официалният празник се пада в събота или неделя, се предвижда да се почива и в първия понеделник след него, за да не се губи празничният ден. Така по новите правила ще почиваме още един понеделник тази година - на 8 май, който се пада веднага след гергьовденските празници. Депутатите днес одобриха на първо четене промените в Кодекса на труда, предложени от социалното министерство. Мненията "За" и "против" дългите почивни дни събра Илина Бисерова.

Месеците май и декември обичайно имат най-много почивни дни. През май има три празника - Денят на труда, Гергьовден и Денят на славянската писменост. И неведнъж се е случвало да почиваме по цяла седмица като се слеят дните от първи до шести май с решение на Министерския съвет.

  • Димитър Бранков, зам.-предс. на БСК: Всеки неработен ден означава загуба на поне половин процент брутен вътрешен продукт като годишна стойност и както виждате става дума за десетки милиони левове.

Бизнесът изчислява 400 милиона лева загуби годишно от сливането на празниците. Щетите са не само за индустрията, но и за по-малкия бизнес - за собствениците на хотели и ресторанти. Така поне твърди Тони Симидчиева, която от години управлява свой бизнес в Пловдив.

  • Тони Симидчиева, собственик на ресторант: Когато се съберат 4 поредни почивни дни масово хората напускат страната или отиват по горските и балканските и морски курорти и градовете опустяват.

Отработването в съботните дни не можело да компенсира изцяло загубите.

  • Димитър Бранков - зам.-председател на БСК: И мениджмънта и работниците и служителите не са в пълна работна кондиция, практически и държавата затваря кепенци, ако мога така да употребя думата.

С новите промени в Кодекса на труда, ако имаме празници във вторник или четвъртък, те няма да се сливат в 4 почивни дни с опция за отработване през следващата седмица. Ако празникът се пада през уикенда, вече ще се почива и в понеделник, без той да се отработва. Промяна, която също не харесва на бизнеса.

Промените обаче може да се окажат половинчати, смятат експерти. Има спорен текст, който дава възможност на Министерския съвет от една страна да определя официалните празници, което е право на Народното събрание и от друга да дава още почивни дни. Противоречие, което по всяка вероятност ще отпадне на второ четене.

  • Хасан Адемов, председател на Комисия по труда и социалната политика в НС: Защото тази възможност по нашата Конституция е дадена на НС и от друга страна да се премахне възможността за сливане на официалните празници и евентуалното им отработване след това.

Още следващата седмица промените ще бъдат окончателно гласувани.

Дата: 09.12.2016

Източник: БНТ

Прочетено: 2178