11.03.2018

Изложба "Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа" бе открита в рамките на петата среща "Жените в бизнеса", която се организира от Търговско индустриална камара - Бургас и Регионален академичен център - Бургас. В нея участие взеха акад. Стефан Воденичаров - председател на БАН 2012-2016 година и настоящ член на УС на БСК, акад. Христо Цветанов - Институт по полимери, БАН, зам.-директор на Институт  по металознание. В срещата, която се състоя в гранд хотел и СПА "Приморец", взеха участие представители на бизнеса и науката.

На финала на срещата бе открита изложбата, която е подготвена от Научния архив на Българската академия на науките и включва 22 постера. Една част от тях са подредени в залата на Регионална библиотека "Пейо Яворов" на улица "Булаир" №10 и могат да бъдат видяни до края на месеца.

Изложбата включва документални свидетелства за дейността на българските книжовници и просветители, автобиографични и биографични документи, ръкописи на трудове, дневници, мемоари и спомени на наши учени, държавни, обществени, културни и военни дейци. Акцент в експозицията е идеята за обединена Европа - с документи и фотографии от богатия архив на акад. Иван Шишманов, основател и пръв председател на Българската секция на Паневропейския съюз. Те убедително говорят, че още през 30-те години на XX век България възприема идеите на паневропеизма за сближаване и сътрудничество между всички европейски народи на политическа, икономическа и културна основа.

Представените в изложбата архивни материали са и своеобразен принос в културната програма по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Дата: 11.03.2018

Източник: БСК

Прочетено: 8069