28.09.2021

Актуалната за цялото общество тема „Икономическо овластяване на жените“ събра днес (28.09.2021 г.) на една трибуна водещи страни, ангажирани с този проблем. През професионалния си опит и с ценни съвети за действие участваха работодатели, НПО, правозащитници, терапевти, доброволци и специалните гост-лектори – жени, преминали през критични токсични отношения. Зад мисията да съберат всички изброени участници стоят фондация Emprove и проект „Довери се“ на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“ с любезното домакинство на Българската стопанска камара и медийната подкрепа на Дарик радио.

Цел на срещата бе превенцията и по-широка публичност на проблема с емоционалното и физическо насилие, когато то засяга икономическата свобода на жените. Ключов аспект се явява ангажираността като форма на подкрепа от страна на работодателите към този често срещан казус. Организаторите изтъкват, че без нея овластяването на жените във финансово отношение не би била възможна. Зад „Икономическо овластяване на жените“ стои идеята, че жената има правото и ресурса да разполага с работа, която ѝ дава самочувствие и възможност сама да определя начина си на живот. Апел на организаторите бе да се формира обществена нетърпимост към токсичните взаимоотношения под всякаква форма.

За целта бяха засегнати няколко теми, сред които „Как да разпознаваме токсичността в човешките взаимоотношения”, „Какво е насилие”, „Защо е нужна ранна превенция включително на работното място“. С анализи и примери бе разчупена стигмата, че домашното насилие е проблем само между двама партньори, а не негативно обществено явление, което още повече резонира в условията на пандемия.

Лектори в събитието бяха главният терапевт на фондация Emprove Валентина Димитрова, #ЖенитеSurvivors – първа по рода си общност на жени, успешно излезли от връзки на насилие, както и организационният консултант Анелия Митева.

„Страх, неудовлетвореност, ниска себеоценка, срам – това жената носи със себе си и на работното място. Срамът много блокира жените да търсят помощ. Aко една жена е подложена на насилие, тя не може да бъде концентрирана и продуктивна.“ – така описа ефекта от формите на насилие на в дома или на работното място терапевт Валентина Димитрова. Според нея, когато подкрепяме жената, не подкрепяме един индивид, а нейните способности да се развие като родител и служител и така създаваме по-осъзнато и организирано общество.

В последващ панел, представители на Жените Survivors апелираха: “Дори да не можете да помогнете пряко, информираността, която през вас може да достигне до служителите, е изключително важна.“

Като логическо продължение на предходните точки, Жанета от #ЖенитеSurvivors сподели: „Ако на своето работно място бях намерила една брошура, един имейл по темата – това щеше да ме накара да мисля по-рано в какви взаимоотношения се намирам. Ако по-рано знаех, че това е насилие и че моят работодател дава тази подкрепа, това би ме накарало да се чувствам по-сигурна и да изляза от тези взаимоотношения по-рано.“

За да подчертае централната роля на свързаността и доверието на работното място, Анелия Митева от КАТРО България представи невропсихологичния модел за ангажираност на служителите SCARF. Те са директно свързани с нивата на продуктивност, според дадените научни и практически примери.

След събитието, Орлин Денков, основател на Народно читалище „Иван Вазов - 2014“, се обърна към останалите организатори и участници в срещата с думите: „Беше сериозно, непринудено, искрено и истинско! Благодарим на всички лектори и на Българска стопанска камара.”, а Олга Минева, основател на фондация Emprove отдаде признанието си към присъединилите се отговорни работодатели, които осъзнават значимостта на ролята си и се застъпват за този важен обществен проблем.

За повече информация и контакт:

Орлин Денков, председател на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“

e-mail: denkov@vazov.info

Олга Минева, основател на фондация Emprove

e-mail: contact@emproveproject.eu

www.emproveproject.eu 

За „Emprove“:

Emprove е фондация, която се стреми към цялостно повлияване на обществените нагласи и подкрепа, насочени към жени и момичета, преживели насилие.

За нас е решаващо да повишим усещането за лична отговорност на всички нива в обществото, защото всеки от нас има ключова роля за процеса на овластяване и икономическа независимост на жените. С екип от над 70 доброволеца и партньорска мрежа в 7 Европейски държави, която зад мотото „Тук сме. Има ни. Не си сама!“ подкрепяме жени, преживели насилие дългосрочно, в посока тяхната повишена независимост. Всичко, което правим за жените е напълно безплатно - онлайн платформа за личностно развитие, психологическа и юридическа подкрепа, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждане на първа по рода си общност на #ЖенитeSurvivors.

За „ДОВЕРИ СЕ“:

Инициативата „Довери се: иновативен модел за превенция на домашното насилие“, е проект на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“, гр. София и неформална група от съмишленици и обществено активни граждани, реализиран по Столична програма „Социални иновации“ 2021.

Основната цел на проекта е да разчупи стигмата, че домашното насилие е проблем само между двама партньори, а не негативно обществено явление, което още повече резонира в условията на пандемия от COVID-19. Общо 14 338 са сигналите за домашно насилие до телефон 112 от началото на 2021 година до 15 юли. За първото полугодие на тази година в СРП са заведени 700 преписки за домашно насилие, от които са образувани 127 досъдебни производства - 118 са решени, а петима души са осъдени ефективно и вече излежават присъдите си в затвор. (Дойче Веле)

Дата: 28.09.2021

Източник: Народно читалище „Иван Вазов – 2014“

Прочетено: 2366