28.06.2018

Няма нови правила и процедури за присъединяване към ERM II и банковия съюз. Просто България трябваше да вземе решение за подаване на документи, което беше обявено месеци предварително.Това е мнението на Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Капитал" и бивш заместник-министър на икономиката, изказано в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира перспективите за членство на България в еврозоната и другите интеграционни иницитиви на ЕС като банков съюз и съюз на капиталовите пазари и заяви, че всички граждани и икономически субекти в нашата страна са засегнати от това, че управляващите не са взели решение и няма действия за кандидатстване за влизане във валутния механизъм на обменните курсове (ERM ІІ).

„Всички го чакаха – нашите партньори в чужбина и Европейската централна банка го очакваха. Резултатът от невземането на това решение породи големите заглавия от тази сутрин, че България се отказва от еврозоната. Отлагането в неопределено време в бъдещето означава всъщност отказ. В момента много хора в Западна Европа си отдъхнаха, че няма да им се наложи да преговарят с България по тези теми. Просто им решихме проблема, като сами се отказахме от състезанието“, посочи финансистът.

Според него не може да се очаква развитие по тази тема до края на годината.

„Очевидно на правителството не може да се има доверие за всяка обявена инициатива с крайни срокове – това нещо просто не се случва. Аз лично не очаквам нещо конкретно да се случва оттук нататък. Бих искал нещо да се случи, но нека сме реалисти“, категоричен е Никола Янков.

Финансистът смята, че преговорният процес не трябва да е „таен, тихичък и спокоен, защото засяга всички в България, за да се знае кой с кого говори“. 

Каква процедура трябва да следва държавата, за да влезе в ERM ІІ? Какви са основанията за отлагане на кандидатстването за членство във валутния механизъм на обменните курсове и в банковия съюз? Отдалечава ли се България от интеграционните процеси в Европа?

Вижте повече във видеото

 

Дата: 28.06.2018

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 1584