28.06.2018

Бойко Борисов ще представи и писмо за намерение пред европейските лидери

България има намерение да подаде документи за кандидатстване за чакалнята на еврозонатa ERM II и Банковия съюз на 14 юли, каза премиерът Бойко Борисов на влизане на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Това ще стане по време на срещата на Eврогрупата (т.е. на финансовите министри на страните от еврозоната). Тя обаче е предвидена за 12 юли, така че вероятно това е точната дата. На нея е поканен и финансовият министър Владислав Горанов, като според Борисов тогава ще бъдат "обсъдени детайлите по кандидатстването". На уточняващия въпрос на "Капитал" дали тогава ще се кандидатства реално, премиерът каза, че тогава "най-вероятно ще подадем и молба".

От думите на премиера не се разбра какви точно документи ще подава София. Вече е ясно, че разглеждането на молбата на България за членство в ERM2 ще бъде отложено с поне година, докато БНБ не влезе в т.нар. тясно сътрудничеството с Европейската централна банка (вариантът на Банковия съюз за страни извън еврозоната). Самото кандидатстване за Банковия съюз става пред ЕЦБ.

За ERM2 документи се подават пред ЕКОФИН, заседанието на 28-те финансовите министри. Самата молба може да бъде подадена по-всяка време, не е нужно да се чака следващото заседание на Съвета на финансовите министри, което е на 13 юли. Но процедурата е конфиденциална и едва ли кабинетът ще обяви детайли официално.

Борисов каза, че утре ще "представи нашите писма за кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната". Вероятно премиерът има предвид писмото за намерение, за което източници от кабинета казват, че ще се опита да обвърже влизането на България в Банковия съюз с автоматично приемане след това в ERM2. "Утре ще питам защо са променени критериите за България", каза Борисов, имайки предвид натиска страната първо да влезе в Банковия съюз, а след това в чакалнята на еврозоната. Вероятно премиерът ще се опита да изтръгне обещание за България да не бъде бавена допълнително.

Много страни членки и ЕЦБ имат резерви към такъв автоматизъм, тъй като за България това на практика може да означава и скоростно приемане на еврото. Заради фиксирания валутен курс на лева престоят в ЕRM2 (който тества стабилността на валутата на съответната страна) е само формалност за София, която след две години трябва да стане част от еврозоната. През този период страната трябва да поддържа и други показатели като нисък дълг, бюджетен дефицит и инфлация, които обаче в последните години страната покрива безпроблемно.

Кабинетът се притеснява, че може да се повтори ситуацията с Шенген. Според Европейската комисия България бе изпълнила критериите за членство през 2011 г., но вече седма година стои извън европейското пространство без граници. "Ангажиментите, които ще бъдат поети към нас, трябва да бъдат категорични, за да не влизаме в безкрайна игра", каза преди две седмици Горанов по този повод.

Дата: 28.06.2018

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1556