19.07.2018

Сериозен интерес към въвеждане на системи за информиране и консултиране отчете КНСБ в столицата. Най-големият български град през последните дни е домакин на кампанията "Бъди инфо" 3. Тя вече премина през Русе, Велико Търново, Горна Оряховица, Варна, Благоевград и Ботевград.

Инициативата на КНСБ, БСК и КРИБ се провежда от няколко години, а целта е фирмите да бъдат информирани за системите за информиране и консултиране към и от работниците, а самите служители да получат знания за правата си.

В столицата тази кампания ще продължава постоянно поради големия брой фирми на нейна територия, заяви президентът на КНСБ по повод срещите си през последните дни.
Логистичният гигант DHL беше една от първите компании, които посети лидерът на КНСБ. Компанията има свои системи за информиране и консултиране, но прояви интерес към обучение на работници от страна на КНСБ. Ръководството на фирмата оцени високо инициативата и даде за пример европейския работнически съвет, в който техният клон участва активно.

BILLA България пък изрази готовност за въвеждане на системата с логистична и консултантска помощ от страна на най-големия национално представителен синдикат.
Дружеството разполага с над 4 000 служители и 110 магазина в цялата страна. Това пък поставя предизвикателства пред диалога с работниците, които информирането и консултирането могат да преодолеят.

Интерес към предложенията на КНСБ проявиха и в eдна от най-големите производители на реклами "Маус ПС" и "Българан", производител на известната минерална вода. Във всички дружества изразиха притеснения за намирането на работна ръка. Липсват не само квалифицирани, но и неквалифицирани кадри. В същото време се къса връзката между образование и пазара на работна сила, още на ниво средни училища.

Според президента на КНСБ трябват както по-високи заплати, които да привлекат наши сънародници от чужбина, но и цялостна комплексна програма от мерки, насочени към нашите общности в Молдова и Украйна.

Дата: 19.07.2018

Източник: КНСБ

Прочетено: 1432