26.07.2018

Представители на местната делова общност участваха в благотворителен бал за набиране на средства за изграждането на професионално училище към РСК

Благотворителен бал за набиране на средства за изграждане на професионално училище към Русенска стопанска камара (РСК) се проведе на 26 юли 2018 г., в лятната градина на хотел „Рига” – гр. Русе. Организатор бе РСК, с председател проф. д-р инж. Красимир Ениманев, който преди дни чества своята 60-годишнина.

Идеята за изграждането на училището датира отпреди няколко години, но вече е в ход нейната реализация. Училището ще надгради натрупания досега опит на лицензирания Център за професионално обучение към РСК и ще предлага възможност на младежи над 15-годишна възраст да се учат и работят в местни фирми, където да придобиват професионален опит. Училището ще работи на базата на публично-частни партньорства със съществуващите в региона гимназии и си поставя за цел да приложи на практика възможностите на дуалното обучение.

Ние се ангажираме да намерим професионални преподаватели, да предоставим методика за бързо професионално обучение и позиции във фирмите, където младежите да работят три дни в седмицата. Наемаме се да осигурим на тези 15-годишни деца стипендии, храна, работно облекло и всичко необходимо, за да могат те в максимално кратък срок да станат пълноценни квалифицирани работници“, каза при представянето на училището проф. Ениманев. „Има страшен глад за технически кадри в предприятията, в момента тези позиции може би не са твърде привлекателни за учениците и техните родители, но това положение скоро ще се промени“, допълни председателят на РСК.

По време на благотворителното събитие бяха връчени и годишните награди на Русенската стопанска камара за принос към развитието на местната икономика. Част от наградите бяха връчени от изпълнителния председател на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев. „Аз съм от българите, които страшно много харесват Русе. Предприемачите тук дават възможност на хората да мечтаят, да направят Русе значим като всички градове по поречието на Дунав. България дължи на Русе много. Поканата от проф. Ениманев е една от първите към мен, в качеството ми на изпълнителен председател на БСК. Много е трудно да си на мястото на Божидар. Поех този ангажимент не само от уважение към самия него, а и защото уважавам всеки български предприемач. БСК дава заявка да бъде модерна организация, която да направи и българската икономика модерна. Точно оттук. Имаме ясното желание да станем по-добри и по-богати“, каза в приветствието си към участниците изпълнителният председател на БСК.

От името на ректора на Русенския университет „Ангел Кънчев“ на Радосвет Радев беше връчен поздравителен адрес и покана за посещение в университета. Грамота за приноса му за развитието на Русенския университет получи и проф. Ениманев.

За принос към институционализирането на РСК бяха наградени Генералното консулство на Русия в България – гр. Русе, и Ганчо Ганев – основател и почетен председател на РСК.

За принос в развитието на науката и създаването на кадри бяха отличени Русенският университет „Ангел Кънчев“ и Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.

В категория „Успешен бизнес“ награди получиха:

  • Дунарит АД – в раздел „Инвестиции и работни места“, за значителен принос в развитието на икономиката на Русе и региона;
  • Приста оил Холдинг ЕАД – в раздел „Международен престиж“, за активен принос в подпомагането на значими обществени инициативи в Русе и региона;
  • Труд АД – в раздел „Качество на продукт“, за утвърждаване на положителни социални политики в Русе и региона;
  • Регионалната служба по заетостта – в раздел „Качество на услугите“;
  • Еконт експрес ООД – в раздел „Клиентска политика“;
  • Мебелна фирма „Ирим“ ЕООД – в раздел „Развитие на семейния бизнес“;
  • Пристанищен комплекс ЕАД – в раздел „Проспериращ и устойчив бизнес“;
  • Булмаркет ДМ ООД – в раздел „Ефективно управление на проекти.

В категория „Инвеститор“ бяха отличени:

  • Регионално управление по образование – Русе, в категория „Значими постижения в професионалното образование“;
  • Регина ООД – в раздел „Инвеститор в знанието“;
  • ЕЛ ЕООД – в раздел „Устойчиво развитие на бизнеса“;
  • Регионален телевизионен център – Русе, в раздел „Медия в подкрепа на бизнеса“;
  • УМБАЛ „Медика“ – Русе, в раздел "Инвеститор в обществото“;
  • Клуб „Приятели на Народен парк Русенски лом“ – в раздел „Инвеститор в екологията“;
  • Берус ООД – в раздел „Иновационен мениджмънт“.

В категория „Личности“ бяха наградени:

  • Старши комисар Теодор Атанасов – директор на ОДМВР-Русе, за принос в опазването на обществения ред и сигурността в региона;
  • Д-р Йосиф Новаков – за всеотдайна медицинска грижа и внимание
  • Маргарита Трифонова – журналист, управител на „Бряг медия груп“;
  • Асен Иванов, директор „Новини“ на бТВ

За подпомагане на устойчивото развитие на регионалния бизнес плакети и почетни грамоти бяха връчени на Русенската търговско-индустриална камара, КРИБ – Русе, Асоциация на индустриалния капитал в България, Камара на строителите в България – Русе, КНСБ – Русе, Регионална здравноосигурителна каса – Русе, Митническа агенция „Райс“ и спедиторска фирма „Тива ком“ ООД.

РСК връчи и отличия за принос към развитието и подкрепата на духовните ценности. Русенската митрополия и Епископът на Никополската католическа епархия Монсеньор Петко Христов бяха отличени в категория „Вяра и дух“. Награда за патриотично възпитание получи Регионалният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, а с приза „Храм на културата“ бе отличена Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, за значителен принос в развитието на културата в Русе и региона.

***

Вж. СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

Дата: 26.07.2018

Източник: БСК

Прочетено: 9969