25.09.2018

Изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев посети Бургас, където се срещна с членовете на Търговско-индустриална камара - Бургас, кмета и областния управител

Местната администрация има наследствено добри отношения с Търговско-индустриална камара (ТИК) - Бургас – тя е гласът на бизнеса тук. Винаги съм търсил консултация с тях по въпросите, касаещи местния бизнес, и винаги съм получавал експертиза и партньорско отношение. Въпреки това, бизнесът трябва да е по-смел и по-категоричен. Той има и правото, и капацитета да задвижи бюрократичната машина и да подобри административните процеси, които са най-големият проблем пред инвеститорите“. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов при срещата си с изпълнителния председател на БСК Радосвет Радев, проведена късно снощи (24.09.2018 г.) в крайморския град. Според бургаския кмет, процедурите трябва да са максимално опростени, а инвеститорите – поощрени. Като пример той посочи предприятие, което е имало намерения да инвестира в Бургас, но в крайна сметка се е насочило към Нови Сад, където държавата връща 10% от инвестицията.

Като ключов проблем пред развитието на местния бизнес Димитър Николов посочи недостига на кадри – проблем, който принуждава бургаските работодатели да търсят работници чак от Ямбол. Друг съществен проблем е обезлюдяването на Странджа-Сакар, където едва 10 от 100 къщи са населени, а хората масово се преселват в Бургас, изоставяйки поминъка си, най-вече в областта на животновъдството.

По време на разговора бургаският кмет не пропусна да сподели и добри новини, като например, изграждането на индустриалната зона в града. „Само за година и половина 3000 дка пустееща земя превърнахме в 27 индустриални терена, 24 от които вече са продадени“, каза с чувство на гордост Димитър Николов и изрази мнение, че успехът е в публично-частното партньорство, което трябва по-активно да бъде развивано и насърчавано.

Сред успешните примери бургаският кмет посочи и новата професионална гимназия по програмиране, която освен с модерната си материална база се гордее и с модерните форми на обучение и ефективното си взаимодействие с местния бизнес. „В Бургас професионалното образование действа от 6 години и всяка година децата с определен успех и желание имат възможност да работят в побратимения на Бургас германски град Дегендорф – в големи компании като „Ауди“, например“, похвали се Димитър Николов. Той не спести да отбележи проблема с остарялото съдържание на учебниците по специалните предмети в сферата на информационните технологии. За да се компенсира този дефицит, в гимназията се канят гост преподаватели от водещи софтуерни фирми, които също така са и част от настоятелството на учебното заведение.

Днес (25 септември 2018 г.) Радосвет Радев участва в бизнес закуска с членовете на ТИК-Бургас, в която се включиха представители на 20 фирми от региона. Като ключов проблем и тук беше посочен недостигът на работна ръка – не само в сферата на туризма, но и в останалите сектори, които определят икономическия облик на Бургас. Според участниците в разговора, част от решенията на проблема са свързани с разширяването на автоматизацията на процесите, както и с намаляването на държавната администрация, откъдето да се освободи трудов ресурс за частния сектор. За целта трябва да се пристъпи към електронизиране на административните услуги, както и към намаляване на регулациите.

Представителите на бургаския бизнес бяха единодушни, че са необходими стимули за развитие на бизнеса, вкл. за внедряване на нови технологии и създаване на качествени работни места, вместо акцент да се поставя върху контрола и санкциите. „Държавата контролира процеса, а не резултата и, докато го контролира, го затруднява и корумпира“, споделиха участници в разговора. От своя страна, Радосвет Радев изрази мнение, че бизнесът не се случва в кабинетите, а в предприятията. „Затова съм тук – за да идентифицираме проблемите и да работим заедно за промяна на бизнес средата, като търсим по-ефективно партньорство с местната власт“, каза изпълнителният председател на БСК.

В рамките на визитата си в Бургас Радосвет Радев се срещна и с областния управител Вълчо Чолаков. Акцент в разговора отново беше поставен върху дефицита на кадри, вкл. за местната администрация. Според г-н Чолаков, необходимо е да се даде по-голяма автономия на общините, тъй като те са много по-гъвкави от държавата и по-ефективно могат да се справят с предизвикателствата на местно ниво, ако имат по-голяма самостоятелност при взимането на управленски решения.

Визитата на Радосвет Радев в Бургас приключи с посещение в новооткритата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, където разгледа учебната база и разговаря с директора Димитрина Тодорова. Беше договорено да се подготви споразумение за партньорство между гимназията и БСК, както и да се осъществят контакти с Клъстер „Мехатроника и автоматизация“, който е член на БСК, както и с други заинтересовани организации и фирми.

Във всички проведени днес срещи, освен Радосвет Радев, участваха Жорж Дерелиев – председател на ТИК-Бургас, Видка Вълчева – изпълнителен директор на ТИК-Бургас, и Добри Митрев – зам.-главен секретар на БСК.

Предстои в следобедните часове днес Радосвет Радев да посети Ямбол и Сливен, където да се срещне с местната администрация и с бизнеса в двата града.

Вж. СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО В БУРГАС

Дата: 25.09.2018

Източник: БСК

Прочетено: 6726