08.11.2023

След публикуването на икономическите перспективи на BusinessEurope днес и по повод Макроикономическия диалог със социалните партньори и институциите на ЕС, генералният директор на BusinessEurope Маркус Байрер коментира:

„Европейската икономика продължи да расте още по-бавно през първата половина на 2023 г., тъй като предприятията бяха изправени пред въздействието на по-високите лихвени проценти, забавящата се световна икономика и увеличаващите се дългосрочни предизвикателства пред конкурентоспособността. По-специално по-високите лихвени проценти и повишените кредитни стандарти възпрепятстваха така необходимите инвестиции и потребителските разходи.

75% от федерациите-членки на BusinessEurope заявяват, че са по-песимистично настроени към настоящия бизнес климат в индустрията, отколкото преди шест месеца. Ние изоставаме от другите континенти, защото регулаторната тежест остава значително по-висока в Европа и цените на енергията все още са доста над дългосрочната средна стойност.

Европейските институции трябва да изпълнят обещанията си преди европейските избори, по-специално да намалят изискванията за докладване с 25%.“

Основните констатации от икономическите перспективи на BusinessEurope включват:

1. Основната прогноза е растежът да се забави до 0,7% в ЕС през 2023 г., в съответствие с прогнозата от предишната лятна икономическа перспектива.

2. Очаква се икономическият растеж да се възстанови умерено през 2024 г. с растеж в ЕС от 1,4%, тъй като разходите на домакинствата се възстановяват и международната търговска дейност потенциално се засилва. 

Препоръки:

  • В условията на продължаваща инфлация над целевата стойност, ЕЦБ и другите европейски централни банки правилно действаха, за да намалят инфлацията и по-специално да гарантират, че дългосрочните инфлационни очаквания няма да се повишат.
  • С нарастването на заплатите в някои държави-членки по-бързо от инфлацията и ръста на производителността взети заедно, остава изключително важно социалните партньори да участват отговорно в колективното договаряне на заплатите и да помогнат за избягването на саморазрушителна спирала между заплати и цени.
  • Важно е по-рестриктивната позиция на паричната политика да бъде допълнена от позициите на фискалната политика на държавите-членки. Като се имат предвид високите нива на дълг и дефицит в някои държави, спешно е необходимо споразумение за нови фискални правила, за да се осигури надеждна и уважавана рамка за поддържане на устойчивостта на публичните финанси в ЕС.
  • Тъй като глобалната конкуренция се засилва, цялостна стратегия, насочена към повишаване на дългосрочната конкурентоспособност на европейската икономика, ще бъде ключова за подобряването на бизнес средата в Европа.

Целият анализ можете да прочетете тук.

 

***

BusinessEurope публикува два пъти годишно Икономическа перспектива, която предоставя информация за състоянието на бизнеса и прогнози за икономическото развитие на Европа.

При изготвянето на икономическите прогнози и оценката на текущите предизвикателства и развития в международната и регионална икономика, BusinessEurope работи в тясно сътрудничество със своите членове - националните бизнес организации (за България е Българската стопанска камара).

Дата: 08.11.2023

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 651