18.10.2018

Работодателите настояват отпускът за втората година на детето да се зачита за родителски

Да не се начислява платен отпуск докато се ползва родителски. За пореден път идеята беше лансирана от бизнеса. Поводът този път – решение на Съда на Европейския съюз.

Съдът на ЕС разглежда румънски казус, в който жена ползва отпуск по майчинство, след това родителски, а накрая иска и платения си годишен отпуск. Част от него й е отказан. Според местното законодателство родителският отпуск е време, в което реално не се ходи на работа, т.е. за него не се начислява платен годишен отпуск. Бизнесът иска правилото да важи и у нас.

За майката на две годишния Михаил промяната е немислима.

"Предвид, че яслите и градините са труднодостъпни, адаптацията в България не е на ниво, каквото е в други държави. "Периодът е доста напрегнат и за двете страни", каза Виолета Димитрова.

Съдът изрично казва, че правилото може да важи само при родителски отпуск, но не и при отпуск по майчинство. У нас ясно разграничение между двете няма, казват от бизнеса и искат отпускът за втората година на детето да се зачита за родителски.

"Нито говорим за отнемане на техни права, говорим единствено за прецизиране на текстове, тъй като считаме, че за този период не се дължи платен годишен отпуск", каза Мария Минчева от БСК.

"Тези аргументи са неоснователни, те са една манипулация. Тук не става дума за отпуск, за размер на отпуски, а за демографска политика", заяви Чавдар Христов от КНСБ.

Синдикатите посочват, че у нас отпускът произтича от натрупания трудов стаж, а не от реално отработено време.

________

Вижте новината на видео.

Вижте цялото участие на Мария Минчева в бТВ "Тази сутрин".

Дата: 18.10.2018

Източник: bTV

Прочетено: 2379