29.10.2018

Организацията излезе с официално писмо до медиите

Българската е-комерс асоциация (БЕА) обединява уважавани компании в бранша, работодатели, инвеститори и данъкоплатци, полагащи сериозни усилия за развитие на електронната потребителска култура, при това по най-добрия за потребителите начин.

Именно като официален представител на е-комерс бизнеса в България и член на Ecommerce Europe, БЕА е сериозно обезпокоена от зачестилите коментари относно т. нар. „измами“ и опасностите, които крие онлайн пазаруването. Често сме свидетели на репортажи, в които се представят отделни казуси на потърпевши, становища на институции като КЗП, но не и на бизнеса.

Ето защо, от името на всички членове на БЕА, бихме искали да Ви запознаем с настоящата ситуация на е-комерс пазара в България и да предложим експертната си помощ при подготовката на Вашите репортажи и коментари, така че до аудиторията Ви да достига автентична и аргументирана информация и да не позволим един от най-силно развиващите се пазарни сегменти (30% ръст за 2018 г.) да бъде подценен и представен в нереална светлина. 

Пазарът в България 2018 год.

Онлайн търговията B2C (бизнес към крайни потребители) в България нараства до 664 млн. евро през 2018 г. (фиг.1), констатира Европейският доклад за електронна търговия 2018, представен от eCommerce Europe, EuroCommerce и еCommerce Foundation в Брюксел. Ръстът на пазара за 2018 г. спрямо 2017 г. достига 30%. За сравнение, през 2017 г. обемът на B2C онлайн търговията е 511 млн. евро с ръст от 22 % спрямо 2016 г.  

Фиг.1 Онлайн търговията B2C в България за периода 2013-2018 г.

Източник: Европейски доклад за електронна търговия

 

Електронната търговия и дигитализацията на търговията на дребно и на едро променят основно сектора, създавайки нови бизнес възможности и модели, нови работни места и нови форми на взаимодействие с потребителите.

Много повече потребители пазаруват онлайн и все повече търговци на дребно продават онлайн. Най-важното - двете комбинират онлайн и офлайн пазаруването безпроблемно и правят целия процес още по-прозрачен, явен и сигурен за потребителя.

България се нуждае от политики, които да насърчават това развитие и да позволят на потребителите и търговците да се възползват максимално и от потенциала на Европейския пазар на 500 милиона европейци. България е напълно конкуретно способна за електронна търговия към европейските потребители, като браншът трябва да извърви пътя, за да постигне подходящата среда за развитие и диалога с институциите. Европейският потребител отдавна е възприел онлайн потреблението в бита си и се доверява информирано, получавайки всички облаги от дистанционното пазаруване.

Удовлетвореност на онлайн потребителите от онлайн търговците

Докладът за електронна търговия 2018 разкрива предизвикателствата, с които европейските потребители все още се сблъскват, когато пазаруват онлайн. Сред основните потребителски желания за подобрение в развитите европейски държави са скоростта на доставка (17% от онлайн купувачите) и техническите повреди (13% от онлайн купувачите). За сравнение, в България 6.9% от онлайн купувачите споделят, че времето за доставка може да е по-бързо и 1.9% докладват за техническа грешка в даден уеб сайт.

Според данни, акумулирани от всички членове на БЕА, удовлетвореността на онлайн потребителите в България е изключително висока. Само 0.002% от онлайн купувачите са подали сигнали в КЗП за периода януари-септември 2018 г., при отчетен ръст от над 30% на поръчките онлайн за първите 9 месеца на годината спрямо същия период на предходната година. При реален брой поръчки малко над 2 500 000,  това са около 50 жалби на потребители. В това отношение българският онлайн купувач се нарежда сред най-удовлетворените от гледна точка на сигурност и комуникативност в процесите при онлайн пазаруване.

По данни от КЗПс около 20% повече са жалбите срещу онлайн търговци за деветте месеца на тази година спрямо същия период на миналата. При ръст на пазара през 2018 от 30% спрямо 2017 на практика това означава спад на броя жалби към всички онлайн поръчки през първите 9 месеца на 2018 г.

Онлайн пазаруването е сигурно, лесно и с МНОГО повече права за потребителите

Потребителят/клиентът и търговецът са едно цяло в единна екосистема. Ние имаме едни и същи интереси – целта ни е да предоставим/получим максимално качествена услуга, при максимално добри условия, сигурност, с гаранция и при добро обслужване. Обратното означава само едно – пазарен крах на всеки дръзнал да наруши баланса в тази крехка система.

Над 1 250 000 са онлайн купувачите в България през първите 9 месеца на годината. Големият брой поръчки от онлайн потребителите по всяко време на денонощието демонстрира нагледно предимствата на онлайн търговията – 24-часов достъп до предложенията, бързо и лесно разглеждане на оферти, което спестява време и пари, удобство да пазарува,т независимо от това къде се намират, стига да имат достъп до Интернет, от всяко устройство – компютър, таблет, мобилен телефон, от сайт, платформа или от мобилно приложение.

Онлайн пазаруването предоставя възможността на потребителите да пазаруват по всяко време (24/7), бързо и лесно, при това изключително сигурно и им предоставя повече права, като например да върнат поръчката в срок до 14 дни от нейното получаване, без да посочват причина, и да им бъдат възстановени парите по начина, по който са платени, в 14 дневен срок, без въпроси от страна на търговеца в случай на упражняване правото на отказ. Всички ние, членовете на БЕА, стриктно спазваме тези изискванния и дори често предлагаме много повече, именно в защита на клиента.

Съвети за успешно и сигурно пазаруване онлайн

За успешно и сигурно онлайн пазаруване БЕА обръща внимание на потребителите внимателно да проверяват информацията за търговеца, от който пазаруват за първи път, да проверят и потърсят мнения за  него от други потребители, да се запознават с условията на предложенията за продажба, с условията на доставка, каква е процедурата за връщане на стоките и правото на отказ, има ли публикувани име на търговеца, телефон и и-мейл за връзка, линк към платформата за решаване на спорове, линк към Защита на личните данни и т.н.

Пазете касовата бележка или фактурата за стоката и гаранцията за уредите, както и всички други документи, свързани с покупката – поръчка, потвърждение или онлайн резервация. Това се отнася особено за сайтове, откъдето досега не сте пазарували или не са ви препоръчани.

Атрибутите за сигурност във всеки интернет магазин са много, а българските компании често предлагат двойно по-сигурни процедури дори и от големи външи сайтове. Това се дължи не само на самите оператори, но и на модерните и високотехнологични решения, които предлагат родните хостинг компании, банковите институции, платежните инструменти, картовите оператори и, не на последно място - куриерските компании.

Що се отнася до ориентацията и избора, потребителите сами могат да избегнат евентуални злоупотреби като ингонират сайтове без нужните атрибути (име, адрес, юридическо лице, телефон, имейл) и като избягват предложения, граничещи с фантастиката – например, не е реално да се предлага скъпо струваща стока с 90% намаление от сайт без възможност за връзка и контакт, без отзиви и препоръки.

Интересен е и фактът, че в голяма степен сериозните измами и злоупотреби идват от сайтове, които са базирани извън страната, не са местни компании и не дават възможност за комуникация.

Все пак в случай на проблем, се обърнете първо към търговеца, от когото сте закупили стоката, и най-вероятно ще получите мигновенно решение.

 __________

За БЕА

Българска е-комерс асоциация(БЕА) e сдружение с нестопанска цел, осъществяващо дейност в обществена полза, което обединява фирмите, които развиват електронната търговия в България - електронни магазини, платформи, услуги за е-комерс, електронни разплащания, логистика и др. услуги, свързани с електронната търговия.

Сред членовете на БЕА са: SportDepot.bg, Ozone.bg, PCStore.bg, Aloha.bg, Superhosting, Profit-care.com, JNN Консулт, WinCompany.info, eMAG.bg, Ardes.bg, VarrioSport.bg, Stenik, GombaShop.bg, VikiWat.com, MasterCard, DHL, eCommerceAcademy, Accella Digital, WebCode, MetaMark, Serpact.bg, Framar.bg, SEM.bg, Culto-online.com, Unimasters.

БЕА има за цел да подпомага създаването на добра среда за развитие на екомерс бизнеса в страната, да създава и подкрепя добри практики сред онлайн търговците в посока по-голяма удовлетвореност на потребителите и да насърчава по-добрата комуникация с институциите и медиите.

Основен приоритет на БЕА е да си сътрудници с институциите при създаването на нормативни документи, отнасящи се до осъществяване на електронната търговия, както и при контрола на тяхното изпълнение.  

БЕА е член на Ecommerce Europe: https://www.ecommerce-europe.eu/

Дата: 29.10.2018

Източник: Българска е-комерс асоциация

Прочетено: 3306