11.12.2018

Българските доставчици осигуряват компоненти за 99% от световните автомобилни марки, отбелязва арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България

2018 вероятно ще се окаже най-успешната за аутомотив индустрията у нас, която е на път да се превърне във водеща в страната, считат от Аутомотив Клъстер България. Economy.bg се свърза с тях за обзор на отминаващата година и прогноза за следващата.

Вижте повече в обзорното интервю с арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България.

Колко са компаниите от аутомотив сектора, които оперират в момента у нас?
Развитието на аутомотив сектора в България в момента е положително и все по-динамично. В последното преброяване на компаниите, което направихме в края на 2017, установихме над 200 фирми, произвеждащи компоненти за практически всеки от големите световни производители на автомобили. 2018 вероятно ще се окаже най-успешната за аутомотив индустрията у нас. Вече започнахме работа по новото изследване за състоянието на автоиндустрията у нас и първоначалните резултати са наистина впечатляващи. Официално ще ги оповестим, когато сме готови в края на януари или през февруари 2019, но по всяка вероятност както броят на компаниите, така и оборотът им ще надхвърли значително регистрираното преди една година. Нещо повече – секторът изглежда е на път да се превърне във водещ в страната.

Колко са доставчиците, обявили или открили производство у нас през 2018? 
През 2018 бяха направени инвестиции за близо 200 млн. лева, които откриха около 3200 нови работни места. Радващо е, че много от тях бяха направени в райони с висока безработица, най-вече в Северна България – например в Плевен и Русе. Районът на Северна България притежава страхотен потенциал и градове като Видин, Враца, Ботевград, Плевен и Русе ще имат все по-съществена роля на аутомотив картата на страната.

Колко са новите фирми, които се очаква да стъпят у нас през 2019?
В момента се работи по 12 нови проекта, като реализирането на всеки от тях ще доведе до инвестиции на обща стойност около 1.5 млрд. лв. Една от основните цели пред Аутомотив Клъстер България винаги е била привличането на голям световен производител, който да изгради завод за асемблиране на автомобили. За да се случи това обаче, България трябва да спечели състезанието със съседните държави за тези големи играчи, които правят много внимателни изследвания на ситуацията в района, преди да вземат своето решение. Страхотна новина е дори фактът, че България все по-често влиза в „шортлиста“ за взимането на финалното решение за изграждането на нов завод. Стъпването на голям световен играч у нас ще се отрази изключително благоприятно на местните доставчици, защото един голям завод за автомобили винаги води със себе си необходимостта от изграждането на съпътстваща верига от доставчици.

Колко са заетите в индустрията?
Отново според изследването на Аутомотив Клъстер България от края на 2017 в страната има над 50 000 заети в аутомотив индустрията. Очакваме новите данни на фирмите към 31 декември 2018 да покажат дори по-голям брой заети. Обърнете внимание, че макар в сравнение с други отрасли на икономиката, като туризма например, заетите в автомобилната индустрия да са малък процент от общия брой работещи, то те допринасят за създаването на много по-голям процент от БВП. Това показва, че работата в автомобилната индустрия осигурява много по-добра добавена стойност в сравнение с други клонове на икономиката на България.

Колко нови работни места са разкрити през 2018 и колко се очаква да бъдат създадени през 2019?
Автомобилната индустрия в страната запазва траен ръст през последните години и 2018 представляваше поредното успешно стъпало. Вече казахме, че работещите в аутомотив сектора надхвърлят 50 000 души. За сравнение, когато Аутомотив Клъстер България започна дейността си през 2012 в сектора имаше едва 9 хил. души, създаващи под 1% от БВП. Очакванията ни са за следващите години процентът, който секторът заема в БВП, да нарасне до 12-15% и това да създаде нови работни места, които до 4-5 години да наброяват 100 хил. позиции.

Какви са средните заплати в сектора?
Заплатите в аутомотив сектора са по-високи от тези в сравними отрасли на индустрията. Автомобилните компании плащат доста по-добре от тези в други сектори, където има аналогични дейности, тъй като трудът формира едва 3%-6% от крайната цена на автомобила. "Това им помага да задържат персонала. Липсата на хора е най-големият проблем в момента, така че компаниите са склонни да осигурят много по-примамливи условия – не само заплати, но и всички други привилегии, от които могат да се възползват работещите в аутомотив индустрията.

Какво основно произвеждат аутомотив компаниите?
Аутомотив компаниите в България практически произвеждат всичко за създаването на един автомобил. Неслучайно всяка година се дискутира идеята за производство на цял демо автомобил с български части. Истината е, че в България правим от кабели и уплътнения през седалки и климатични системи до високотехнологичен софтуер за управление на сложни системи или ключовите за електромобилите алуминиеви кутии за батерии. Българските доставчици осигуряват компоненти за 99% от световните автомобилни марки. Основна задача пред България е позиционирането на страната като място, където новите, революционни технологии могат да се развиват. Засега все още у нас няма голям проект за производство на батерии за електромобили. Надеждите са такъв да се появи през 2019 г. Нуждата от батерии ще бъде значителна в следващите 5-6 години, а самите те ще са около 50% от цената на автомобила. Автономните технологии също ще играят все по-съществена роля и сега е моментът България да се възползва от многото IT специалисти, за да изгради мрежа от R&D центрове и условия за създаване и тестване на автономни технологии.

На колко се оценява аутомотив пазарът у нас?
Отново по данни от края на 2017 аутомотив секторът се оценяваше на 2,5 млрд. евро. Най-новите ни проучвания на компаниите в сектора показват, че тази сума може да се окаже силно занижена. Не само 2018 даде тласък на много компании от сектора към развитие, но и все повече малки играчи от други сектори се насочват към аутомотив производството. Това влива в сектора поръчки за милиони всеки месец, така че в края на 2018 вероятно ще имаме увеличение на въпросната сума в пъти. Очакваме резултатите към 31 декември 2018, за да потвърдим впечатленията си от работата през цялата година. Окончателните изчисления ще бъдат готови с публикуването на новия доклад на Аутомотив Клъстер България в началото на 2019, но със сигурност трендът е към повишение, като сумата вероятно може да надхвърли 5 млрд. евро.

В кои градове е съсредоточено основно производството в сектора?
Българската автомобилна индустрия е децентрализирана и от това може само да печели. Пред нас стои сериозната задача за развитие на нови индустриални зони и това вече се прави в градове като София, Бургас, Видин. Безспорно най-много аутомотив предприятия има в Пловдив, но неговата водеща роля изглежда постепенно ще бъде отнета и то не задължително от предприятията в София. По-малки населени места като Ботевград също се оказват притегателен център за автомобилни инвестиции. За да може да се осъществи истински голяма инвестиция обаче имаме нужда не само от кадри, каквито има повече на север, и затова инвестициите през 2018 се насочват съм Северна България – например в Плевен, Враца. А имаме нужда и от силно образование, дуално обучение, връзка на бизнеса с техническите училища и университетите. Градове с технически университети и училища, които бързо се пренастройват към новите изисквания на бизнеса, ще спечелят битката за следващите аутомотив инвестиции в страната.

Дата: 11.12.2018

Източник: Economy.bg

Прочетено: 3281