07.01.2019

НЗОК дава за лекарства 1,2 млрд. лв., а населението – допълнително 2,2 млрд. лв.

Добре е, че нямаме дефицит, но годината завършва с много лоша структура на разходите. Това отбелязва представителят на работодателите в Надзорния съвет на НЗОК Григор Димитров на последното заседание на Надзора, проведено на 18 декември 2018 г.

„Тази структура е заложена и в бюджет 2019. Достигнахме 1 милиард и 200 лекарства. 100 милиона на месец“, коментира той, отразен от стенограмата на заседанието.

„Да съм конкретен. За лекарствата: 869 милиона имаме бюджет за лекарства за домашни … и 415 милиона за лекарства за онкологията. Това е – 100 милиона на месец. Това представлява, че 32% от здравноосигурителните плащания са предназначени за лекарства. Няма страна в ЕС, където да има подобни резултати.. Този разход е около 15- 20%. Към това трябва да се добави, че разходите за лекарствата за онкологията вече са 11% от здравноосигурителните плащания и една трета от разходите за лекарства. Извинявайте, за каква ефективност можем да пледираме“, казва Димитров на заседанието и призовава да се помисли за нови решения, с които тези разходи да бъдат оптимизирани.

„Какво отчитаме: Разходите за лекарства и болничната помощ за годината са 82% от разходите , т.е. ние лекуваме хората само в болница и с лекарства. Само 18% остават за други разходи. Само 11% са отново разходите за извънболничната помощ, при средно 25- 30 % за ефективните здравни системи. Тази дейност се подценява постоянно, не се отделя и продължава да не се отделя за нея необходимия ресурс. Подценяваме това, че в нея и с нея има много резерви за подобряване здравето на нацията. Трябва да помислим по тези факти и да действаме. Тази тенденция, ако искаме да направим ефективна нашата система, трябва да я пречупим. Най-малкото, като начало, трябва да я спрем“, заявява още Димитров.

Той посочва, че НЗОК дава за лекарства 1,2 млрд. лв., а населението – допълнително 2,2 млрд. лв. „3,5 млрд. лв. даваме за лекарства само – от населението и от Касата. Смятам, че за тази малка и бедна държава, която вече няма и седем милиона, разходът е много голям. Трябва да помислим“, коментира представителят на работодателите.

От своя страна председателят на Надзора Жени Начева посочва, че се предприемат мерки в тази посока, част от които влизат в сила от 2019 г. „От една страна сте прав и има мерки, които част от тях сега ще споделим, други – на отделно заседание, но знаете, че в тази посока работим за влизането на нови лекарства и скъпоструващите, тъй като новите иновативни лекарства за лечение на малък брой пациенти са твърде разходоемки. Не случайно записахме в Закона за проследяване ефективността от терапиите, по-строги критерии за оценка на здравните технологии и ред други обстоятелства“, посочва Начева.

Дата: 07.01.2019

Източник: www.zdrave.net

Прочетено: 6065