24.01.2019

Преглед по области на политиката

С ежемесечния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия („Комисията“) предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС. Тези решения обхващат различни сектори и области на политиката на ЕС и имат за цел да осигурят правилното прилагане на правото на ЕС в интерес на гражданите и предприятията.

Най-важните решения, приети от Комисията, са представени по-долу и са групирани по области на политиката. Освен това Комисията прекратява производствата по 87 случая, при които проблемите със съответните държави членки са били решени и не е необходимо Комисията да продължава производствата.

За повече информация относно производството на ЕС за установяване на нарушение вж. пълния текст на MEMO/12/12. За повече подробности относно всички взети решения вж. регистъра на решенията по производства за установяване на нарушение.

 

1. Земеделие и развитие на селските райони

(За повече информация: Daniel Rosario — тел.: +32 229 56185, Clémence Robin – тел.: +32 229 52509)

Мотивирани становища

Географски означения: Комисията настоятелно призовава БЪЛГАРИЯ да отмени националната си правна уредба относно географските означения

Комисията реши днес да предприеме по-нататъшни действия по производство за установяване на нарушение като изпрати на България мотивирано становище във връзка с нейния Закон за марките и географските означения от 1 септември 1999 г. От 2008 г. насам България поддържа национален регистър на географските означения за селскостопански продукти и храни. Комисията смята, че националната закрила на географските означения не е съвместима с правото на ЕС относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни (Регламент (ЕС) № 1151/2012). В съответствие с последователната съдебна практика — C-478/07 (дело Budvar, 2009 г.) и C-56/16/P (Служба на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO)/Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto, 2017 г.) — правната уредба на ЕС предвижда единна и изчерпателна система на закрила на географските означения, попадащи в нейното приложно поле. България е трябвало да сложи край на тази национална система за регистрация от датата на присъединяване към ЕС през 2007 г. и е можела да защитава съществуващите национални географски означения само за срок от 12 месеца след датата на присъединяване, ако през този ограничен период е било подадено заявление на ниво ЕС. Комисията започна производството за установяване на нарушение посредством официално уведомително писмо, което бе изпратено на българските органи през януари 2018 г. България разполага с два месеца, за да отговори на доводите, изложени от Комисията. В противен случай Комисията може да реши да сезира Съда на ЕС.

Географски означения: Комисията приканва ДАНИЯ да прилага принудителни мерки за защита на защитеното наименование за произход „Feta“

Днес Комисията реши да изпрати мотивирано становище до Дания поради липса на адекватно изпълнение от страна на датските органи на задълженията на страната съгласно правото на ЕС относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни (Регламент (ЕС) № 1151/2012). Комисията смята, че Дания не е предотвратила, нито спряла нарушаването на регламента на ЕС от страна на дружества, намиращи се в Дания, които произвеждат (и/или внасят от други страни) и изнасят бяло саламурено сирене за трети държави след като му поставят етикети с означение „Feta“. Това представлява неспазване на правилата на ЕС относно спецификациите на продуктите, въведени по отношение на защитените наименования за произход (ЗНП), и се счита за подвеждащо етикетиране. „Feta“ е регистрирано ЗНП от 2002 г. насам. Регламентът на ЕС защитава регистрираните наименования срещу няколко вида злоупотреби. Сред тези злоупотреби е прякото или косвено използване за търговски цели на регистрирано наименование за обозначаване на продукти, които са сходни с продуктите, регистрирани под това наименование, или алтернативно използване с цел възползване от репутацията на наименованието. Наименования на продукти, регистрирани като ЗНП, са тези, които имат най-силни връзки с географското място, където са произведени продуктите. Комисията започна производството срещу Дания за установяване на нарушение през януари 2018 г. Дания разполага с два месеца, за да отговори на опасенията, изразени от Комисията. В противен случай Комисията може да реши да сезира Съда на ЕС.

 

2. Конкуренция

(За повече информация: Ricardo Cardoso – тел.: +32 229 80100, Maria Tsoni – тел.: +32 229 90526)

Официално уведомително писмо

Държавна помощ: Комисията приканва ГЪРЦИЯ да събере неправомерна помощ, предоставена на минно дружество LARCO

Днес Европейската комисия реши да изпрати на Гърция официално уведомително писмо във връзка с неизпълнението от Гърция на решението на Съда от 9 ноември 2017 г. (дело C-481/16, Европейска комисия/Република Гърция). С това решение Съдът е осъдил Гърция, че не е изпълнила решението на Комисията от 27 март 2014 г. за събиране на помощта, с което на Гърция е било наредено да събере от LARCO General Mining and Metallurgical Company S.A. неправомерна и несъвместима с вътрешния пазар помощ в размер на 135,8 милиона евро. Въпросната помощ е била предоставена на LARCO под формата на държавни гаранции и капиталови инжекции. Гърция ще разполага с два месеца да отговори и да докаже, че възстановяването на помощта е било извършено. В противен случай Комисията може да реши да предяви иск срещу Гърция пред Съда на ЕС и да поиска от него да наложи на Гърция еднократна глоба и финансови санкции.

Прекратени производства

Антитръстови мерки: Комисията прекратява производствата за установяване на нарушение, образувани срещу 3 държави членки във връзка с транспонирането в националното законодателство на Директивата относно исковете за обезщетение за вреди при нарушаване на антитръстовите правила.

Европейската комисия реши да прекрати производствата за установяване на нарушение, образувани срещу България, Гърция и Португалия, тъй като тези държави вече са транспонирали в националното си законодателство Директивата относно исковете за обезщетение за вреди при нарушаване на антитръстовите правила (Директива 2014/104/ЕС). С тази директива се помага на гражданите и предприятията да искат обезщетение за вреди, когато са жертва на нарушения на антитръстовите правила на ЕС, като например картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара. Благодарение на нея пострадалите също така получават по-лесен достъп до доказателствата, от които се нуждаят, за да докажат претърпените вреди, и повече време, за да предявят претенциите си. Поради това Директивата относно исковете за обезщетение за вреди при нарушаване на антитръстовите правила представлява важна част от системата за прилагане на правото на ЕС в областта на конкуренцията. Държавите членки бяха задължени да я транспонират в националното си право до 27 декември 2016 г. Седем държави членки я транспонираха преди изтичането на крайния срок. След като поради липса на съобщаване на мерките за транспониране бяха образувани производства за установяване на нарушение, 18 държави членки транспонираха директивата през 2017 г. България, Гърция и Португалия направиха това през първата половина на 2018 г. Понастоящем Комисията проверява съответствието на националното транспониране на 28-те държави членки.

 

3. Цифров единен пазар

(За повече информация: Nathalie Vandystadt — тел.: +32 229 67083, Marietta Grammenou – тел.: +32 229 83583)

Прекратени производства

Киберсигурност: Комисията прекратява производства за установяване на нарушение, образувани срещу ИРЛАНДИЯ, ИСПАНИЯ, НИДЕРЛАНДИЯ, ПОРТУГАЛИЯ, ФРАНЦИЯ и ХЪРВАТИЯ

Европейската комисия реши днес да прекрати производствата за установяване на нарушение, които бе образувала срещу Ирландия, Испания, Нидерландия, Португалия, Франция и Хърватия поради това, че до 9 май 2018 г. тези държави не бяха транспонирали в националното си законодателство първото общоевропейско законодателство, уреждащо правилата относно киберсигурността (Директивата относно сигурността на мрежите и информационните системи — Директива (ЕС) 2016/1148/ЕС). Комисията взе това решение, тъй като тези държави членки успяха да докажат, че транспонирането на новите правила в националните им закони е в съответствие с Директивата. Целта на директивата е да се постигне еднакво високо равнище на сигурност на мрежите и информационните системи в целия ЕС чрез развитие на националните способности в областта на киберсигурността. С нея се цели също увеличаване на сътрудничеството на равнище ЕС и въвеждане за операторите на основни услуги и доставчиците на цифрови услуги на задължения, свързани със сигурността, и задължения за докладване на инциденти. През юли 2018 г. Комисията образува производство за установяване на нарушение като прикани засегнатите държави членки да завършат процеса на транспониране.Тя ще продължи да работи по 11 висящи производства за нарушения, образувани поради липса на пълно транспониране на Директивата, и очаква да разполага с по-задълбочен общ преглед на транспонирането в целия ЕС през идните месеци. За повече информация относно това как държавите членки изграждат капацитета си в областта на киберсигурността вж. актуалното състояние на транспонирането на Директивата и документа с въпроси и отговори. Виж също информационния фиш за всички действия на ЕС, насочени към повишаване на киберсигурността.

 

4. Икономически и финансови въпроси

(За повече информация: Annika Breidthardt — тел.: +32 229 56153, Enda McNamara —тел.: +32 229 64976)

Сезиране на Съда на Европейския съюз

Комисията предявява пред Съда иск срещу СЛОВЕНИЯ за това, че същата не е зачела защитения статут на документите на ЕЦБ и не е оказала лоялно сътрудничество

Европейската комисия реши да предяви пред Съда на ЕС иск срещу Словения за това, че същата е нарушила неприкосновеността на архивите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и не е изпълнила задължението за лоялно сътрудничество в контекста на изземването на документи на Европейската централна банка, извършено в Централната банка на Словения. На 6 юли 2016 г., в рамките на национално разследване срещу длъжностни лица от централната банка, което не е било свързано със задачите на ЕЦБ, словенските органи са иззели информационни носители от Банката на Словения, включващи документи и ИТ хардуер на ЕЦБ. ЕЦБ не е предоставила предварително разрешение за изземването на тези предмети и последвалите ѝ опити за уреждане на въпроса по взаимно съгласие са останали без резултат. Опитите на Комисията да изясни фактите и обстоятелствата не се увенчаха с успех. Тези опити включваха писмо в рамките на EU pilot, изпратено през декември 2016 г., официално уведомително писмо през май 2017 г. и мотивирано становище през юли 2018 г. Комисията продължава да поддържа тесни контакти с ЕЦБ по този въпрос. За повече информация, моля, вж. пълното съобщение за медиите.

 

5. Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване

(За повече информация: Christian Wigand — тел.: +32 229 62253, Sara Soumillion – тел.: +32 229 67094)

Мотивирани становища

Свободно движение на работници: Комисията иска от ИРЛАНДИЯ, КИПЪР, РУМЪНИЯ и ФРАНЦИЯ да я уведомят за пълното транспониране на разпоредбите относно допълнителните пенсионни права на мобилните работници

Европейската комисия реши днес да изпрати мотивирани становища до Ирландия, Кипър, Румъния и Франция, поради това, че тези държави не са уведомили за пълното транспониране на разпоредбите на ЕС относно допълнителните пенсионни права (Директива за преносимостта на пенсионните права — Директива 2014/50/ЕС) в националните си законодателства. С Директивата се установяват минимални изисквания за придобиването и запазването на допълнителни пенсионни права. Директивата има голямо значение за насърчаването на трудовата мобилност, тъй като запазва допълнителните пенсионни права на мобилните работници. През април 2014 г. държавите членки се споразумяха да транспонират тази директива и да съобщят на Комисията националните мерки за транспониране до май 2018 г. Комисията вече изпрати през юли 2018 г. официални уведомителни писма на горепосочените държави членки. И четирите държави отговориха, че са в процес на транспониране. Тъй като Комисията все още не е получила уведомление за пълното транспониране, тя реши да изпрати мотивирано становище. Ако държавите членки не предприемат действия в срок от два месеца, Комисията може да сезира Съда на ЕС.

Официално уведомително писмо

Индексация на семейните обезщетения: Комисията започва производство за установяване на неизпълнение на задължения срещу АВСТРИЯ

Днес Комисията реши да изпрати официално уведомително писмо на Австрия. То се отнася до нова правна уредба, съгласно която по отношение на гражданите на ЕС, работещи в Австрия, се прилага индексиране на техните семейни обезщетения и семейни данъчни облекчения, когато децата им са с местоживеене в чужбина. От 1 януари 2019 г. в Австрия започва да се прилага правило, според което семейните обезщетения и семейните данъчни облекчения, плащани за деца с местопребиваване в друга държава членка, зависят от жизнения стандарт във въпросната друга държава членка. Това означава, че много граждани на ЕС, които работят в Австрия и правят вноски в нейната социалноосигурителна и данъчна система по същия начин като местните работници, ще получават по-малки обезщетения само защото децата им живеят в друга държава членка. Разпоредбите на ЕС за координация на системите за социална сигурност (Регламент (ЕО) № 883/2004) не допускат държава членка да намалява паричните обезщетения, предоставяни на лицата, осигурени съгласно нейното законодателство, само поради това, че те или членове на техните семейства са с местоживеене в друга държава членка. Тези разпоредби забраняват също така дискриминацията, основана на гражданство. Всяко намаляване на семейните обезщетения единствено поради факта, че децата живеят в чужбина, представлява нарушение на разпоредбите на ЕС относно социалната сигурност, както и на принципа на равно третиране на работниците, които са граждани на друга държава членка, що се отнася до социалните и данъчните предимства (Регламент (ЕС) № 492/2011). С изпращането на официално уведомително писмо до Австрия Европейската комисия стартира официално производство за установяване на неизпълнение на задължения. Сега Австрия разполага със срок от два месеца, за да вземе отношение към опасенията на Комисията. Ако не направи това, Комисията може да реши да изпрати мотивирано становище. За повече информация, моля, вж. пълното съобщение за медиите.

 

6. Енергетика

(За повече информация: Anna-Kaisa Itkonen — тел.: +32 229 56186, Lynn Rietdorf – тел.: +32 229 74959)

Случаи на сезиране на Съда на Европейския съюз и официални уведомителни писма

Енергийна ефективност на сградите: Комисията предявява пред Съда искове срещу СЛОВЕНИЯ и ЧЕХИЯ поради неизпълнение на задължението за осигуряване на надлежно излагане на сертификатите за енергийни характеристики на сградите

Европейската комисия реши днес да предяви пред Съда на ЕС искове срещу Словения и Чехия за неизпълнение на задължения, произтичащи от Директивата относно енергийните характеристики на сградите (Директива 2010/31/ЕС).Съгласно тази директива държавите членки трябва да въведат и прилагат минимални изисквания за енергийните характеристики на всички сгради, да осигурят сертифицирането на енергийните характеристики на сградите и да изискват редовна инспекция на отоплителните и климатичните инсталации. Освен това директивата изисква от държавите членки да гарантират, че до 2021 г. всички нови сгради ще бъдат от типа на така наречените „сгради с близко до нулево нетно потребление на енергия“. Наред с това директивата изисква от държавите членки да гарантират, че сертификатите за енергийни характеристики се излагат в определени сгради, посещавани често от граждани. Това правило следва да доведе до осведоменост на гражданите относно важността на ефикасното потребление на енергия и да създаде стимули за извършване на ремонти. През 2015 г. Комисията насочи вниманието на националните органи към неправилното транспониране на това изискване, а през 2017 и 2018 г. изпрати официални писма до двете държави членки. До настоящия момент обаче законодателството на държавите членки по този въпрос не е приведено в съответствие с директивата. В допълнение към това, Комисията реши да започне срещу Румъния и Хърватия производство за установяване на неизпълнение на задължения, тъй като тези държави членки не са представили доклади за напредъка в постигането на равнища на оптимални разходи във връзка с минималните изисквания за енергийните характеристики на сградите и сградните компоненти. За повече информация, моля, вж. пълното съобщение за медиите.

Мотивирано становище

Основни норми за безопасност: Комисията приканва ИТАЛИЯ да транспонира законодателството на ЕС

Днес Комисията реши да изпрати до Италия мотивирано становище с настояване за транспониране на новата Директива за основните норми за безопасност (Директива 2013/59/Евратом на Съвета). Държавите членки трябваше да транспонират директивата до 6 февруари 2018 г. С новата директива се осъвременява и консолидира европейското законодателство за радиационна защита. Тя въвежда основни стандарти за безопасност, за да се защитят работниците, населението и пациентите срещу опасностите, произтичащи от излагане на йонизиращо лъчение. Директивата включва и разпоредби относно аварийната готовност и аварийното реагиране, които бяха засилени след ядрената катастрофа във Фукушима. Засегнатата държава членка ще разполага със срок от два месеца, за да отговори на мотивираното становище и да съобщи мерките си за транспониране. В противен случай Комисията може да реши да сезира Съда на ЕС.

Мотивирани становища и официални уведомителни писма

Устойчиви биогорива: Комисията призовава 6 държави членки да въведат правилата на ЕС относно непреките промени в земеползването, свързани с бензиновите и дизеловите горива

Комисията реши днес да изпрати мотивирани становища до Германия и Латвия и официални уведомителни писма до Ирландия, Финландия, Франция и Чехия за това, че не са транспонирали напълно разпоредбите на ЕС относно качеството на бензиновите и дизеловите горива и насърчаването на използването на енергия от възобновяеми източници (Директива (ЕС) 2015/1513). Посочената директива има за цел да се намали риска от непреки промени в земеползването, свързани с производството на биогорива. Непреки промени в земеползването има, когато земеделска земя, използвана за отглеждането на култури за храна на хора или животни, започва вместо това да се използва за отглеждането на култури за производство на биогорива — това увеличава натиска за отглеждането на култури за храна на хора и животни да се използват други (неизползвани) земи, за да се отговори на търсенето на такива храни, което на свой ред оказва въздействие върху емисиите на парникови газове. Така например нивата на СО2 в атмосферата се увеличават, когато земеделската земя се разширява върху земи с високи въглеродни запаси, каквито са горите, мочурищата и торфищата. Наред с това директивата подготвя прехода към биогорива от ново поколение, произвеждани от суровини, като отпадъци и остатъци. Съгласно директивата държавите членки трябваше да транспонират законодателството на ЕС и да съобщят на Комисията за приетите мерки до 10 декември 2017 г. Засегнатите държави членки сега разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на опасенията на Комисията. В противен случай Комисията може да реши да пристъпи към следващия етап от производството за установяване на нарушение, включително сезиране на Съда на ЕС във връзка с днешните мотивирани становища.

Официални уведомителни писма

Енергийна ефективност: Комисията иска от 15 държави членки да се съобразят със законодателството на ЕС

Днес Европейската комисия реши да изпрати официално уведомително писмо до Белгия, България, Гърция, Дания, Естония, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Франция, Хърватия и Чехия, с което отправя официално искане за правилно транспониране на Директивата относно енергийната ефективност (Директива 2012/27/ЕС) в националните законодателства. С директивата от 2012 г. се установява обща рамка от мерки за насърчаване на енергийната ефективност в ЕС, за да се постигне целта на Съюза за 2020 г. за подобряване на енергийната ефективност с 20 % и да се създадат условия за допълнителни подобрения на енергийната ефективност след тази дата. Съгласно директивата всички държави от ЕС са длъжни да използват енергията по-ефикасно на всички етапи от енергийната верига — от производството до крайното потребление. Държавите членки разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на доводите на Комисията. Ако в рамките на този срок не предприемат действия, Комисията може да изпрати мотивирано становище на техните органи.

Ядрени отпадъци: Комисията приканва настоятелно ЛАТВИЯ да транспонира правилно законодателството на ЕС

Комисията реши днес да изпрати официално уведомително писмо на Латвия поради това, че същата не е транспонирала правилно законодателството на ЕС относно безопасното управление на отработено гориво и радиоактивни отпадъци (Директива 2011/70/Евратом на Съвета). С посочената директива се създава рамка на ЕС за осигуряване на отговорно и безопасно управление на отработено гориво и радиоактивни отпадъци — включително такива, които са резултат от използването на ядрените и радиационните технологии за цели, различни от тези за производство на енергия — с цел да се избегне прехвърлянето на неоправдана тежест върху идните поколения. Тези разпоредби имат за цел да защитават работещите и населението от опасностите, произтичащи от йонизиращите лъчения. Освен това с директивата се изисква предоставяне на необходимата информация и участие на обществеността по въпроси, свързани с управлението на отработено гориво и радиоактивни отпадъци, като същевременно в нея надлежно се вземат предвид въпросите, свързани със сигурността и правата на интелектуална собственост върху информацията. Държавите членки трябваше да транспонират Директивата до 23 август 2013 г. След като извърши оценка на националната програма на Латвия, Комисията прецени, че част от изискванията на директивата не са взети предвид в достатъчна степен от латвийските органи. Сега Латвия разполага със срок от два месеца, за да отговори на доводите, изложени от Комисията. Ако не направи това, Комисията може да изпрати мотивирано становище.

 

7. Околна среда

(За повече информация: Enrico Brivio — тел.: +32 229 56172, Даниела Стойчева — тел.: +32 229 53664)

Сезиране на Съда на Европейския съюз

Комисията предявява пред Съда иск срещу ИСПАНИЯ за установяване на неправомерно бездействие във връзка със защитата срещу наводнения

Европейската комисия предявява иск срещу Испания пред Съда на ЕС за неспазване на правилата на ЕС за предотвратяване на наводнения (Директива за наводненията — Директива 2007/60/ЕО).С Директивата се цели намаляване и управление на рисковете от наводненията за човешкото здраве, околната среда, стопанската дейност и културното наследство. Съгласно правото на ЕС държавите членки трябваше да изготвят планове за управлението на риска от наводнения, да публикуват тези планове и да уведомят Комисията за тях до 22 март 2016 г. След като Испания не спази първоначалния срок, през март 2018 г. Комисията откри процедура за установяване на нарушение като изпрати на испанските органи официално уведомително писмо. Комисията настойчиво ги прикани да завършат, публикуват и съобщят плановете за управление на риска от наводнения за седемте района на речни басейни на Канарските острови (Ел Хиеро, Фуертевентура, Гран Канария, Ла Гомера, Ла Палма, Лансароте и Тенерифе). Тъй като неизпълнението продължи, през юли 2018 г. Комисията изпрати на Испания мотивирано становище. Тъй като ситуацията остава непроменена в седемте района на речни басейни на Канарските острови, Комисията реши да предяви иск срещу Испания пред Съда на ЕС. За повече информация, моля, вж. пълното съобщение за медиите.

Комисията предявява пред Съда иск срещу Испания поради това, че не е предприела действия за защита на влажните зони на парка Доняна (Doñana)

Европейската комисия предявява пред Съда на ЕС иск срещу Испания поради това, че същата не е предприела подходящи мерки за защита на подземните водни обекти, които захранват влажните зони на Доняна, както се изисква от законодателството на ЕС в областта на водите (Рамковата директива за водите — Директива 2000/60/ЕО). Освен това Испания не предприема подходящи действия за предотвратяване влошаването на състоянието на защитените местообитания в тези влажни зони, което представлява нарушение на законодателството на ЕС в областта на опазването на дивата природа. Влажните зони на Доняна са сред най-големите в Европа и включват голямо разнообразие от екосистеми. Те са дом на голям брой представители на флората и фауната, включително на силно застрашени видове, като царския орел, иберийския рис и шипобедрената костенурка. Поради стратегическото си местоположение, Доняна е също така част от миграционния маршрут на милиони европейски птици всяка година. Това уникално биоразнообразие е защитено съгласно Директивата за местообитанията (Директива 92/43/ЕИО на Съвета) и Директивата за птиците (Директива 2009/147/ЕО), като националният парк Доняна и околностите му включват няколко зони, които Испания е определила за защитени зони по „Натура 2000“. Взетото днес решение бе предшествано от мотивирано становище, изпратено на испанските органи през април 2016 г. Комисията е загрижена, че състоянието на влажните зони вероятно ще се влоши допълнително, тъй като Испания не изпълнява задълженията си съгласно Рамковата директива за водите и Директивата за местообитанията. Въведените мерки за осигуряване на устойчивото управление на водните ресурси и опазването на местообитанията в Доняна са недостатъчни и освен това не се прилагат както трябва. По тази причина Комисиятарешида предяви иск срещу Испания пред Съда на ЕС.За повече информация, моля, вж. пълното съобщение за медиите.

Мотивирани становища

Комисията приканва АВСТРИЯ, ИТАЛИЯ и ЛАТВИЯ да предприемат действия за прилагане на разпоредбите на ЕС относно достъпа до генетични ресурси

Европейската комисия приканва Австрия, Италия и Латвия да засилят усилията си за прилагане на правото на ЕС, което има за цел да гарантира, че полученият в други държави достъп до генетични ресурси, които се използват в ЕС, е бил осъществен в съответствие с изискванията за достъп и подялба на ползите, въведени от тези държави в съответствие с Протокола от Нагоя. Под генетични ресурси се разбира генетичен материал от растителен, животински или микроорганизмов произход, като медицински растения, земеделски култури и породи животни, който има реална или потенциална стойност. Ако една държава е въвела изисквания относно достъпа и подялбата на ползите, потребителите, желаещи да получат генетичния материал с цел изследвания, опазване, търговско или промишлено приложение, трябва да изпълнят тези изисквания, както е посочено в Регламента на ЕС относно достъпа до генетични ресурси и подялбата на ползите от тях (Регламент (ЕС) № 511/2014). След влизането в сила на посочения регламент на ЕС през юни 2014 г., държавите членки трябваше да предприемат мерки, за да гарантират ефикасното му прилагане. По-конкретно държавите от ЕС са задължени да определят компетентните органи, които ще отговарят за прилагането на регламента, и да информират Комисията. Тъй като Австрия, Италия и Латвия не са уведомили за законодателство за определяне на такива органи или за въвеждане на санкции, Комисията реши да им изпрати мотивирани становища. Сега тези държави разполагат с два месеца, за да коригират положението. Ако не направят това, Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях.

Питейна вода: Комисията приканва ИТАЛИЯ да гарантира безопасна питейна вода за своите граждани

Европейската комисия реши днес да изпрати мотивирано становище до Италия поради това, че същата не е изпълнила задълженията, произтичащи от законодателството на ЕС относно качеството на водите, предназначени за консумация от човека (Директива за питейната вода — Директива 98/83/ЕО на Съвета), и е допуснала превишаване на параметричните стойности за арсен и флуориди в някои области. Целта на Директивата е да опазва здравето на хората от вредните последици от заразяването на водите, предназначени за консумация от човека, като гарантира тяхната здравословност и чистота. Съгласно правилата на ЕС питейната вода трябва да не съдържа микроорганизми, паразити или всякакви други вещества, представляващи потенциална опасност за здравето на хората. В продължение на дълъг период от време питейната вода, предоставяна в 16 зони на водоснабдяване в регион Лацио, община Витербо, е съдържала арсен и/или флуориди, надхвърлящи допустимите параметри. Това може да доведе до риск за здравето на хората, особено за децата на възраст под 3 години. През 2014 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо, но италианските органи все още не са предприели подходящи действия и не са изпълнили задължението си за информиране, даване на съвети и уведомяване на потребителите за последиците за здравето. Италия разполага с два месеца, за да коригира положението. В противен случай Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу нея.

Шум: Комисията приканва настоятелно ПОЛША да защити своите граждани от шумовото замърсяване

Комисията приканва Полша да спази ключовите разпоредби на Директивата за шума (Директива 2002/49/ЕО), с цел намаляване на шумовото замърсяване в ЕС. Шумът в околната среда — причиняван от автомобилния, железопътния и летищния трафик, промишлеността, строителството и някои други дейности на открито — е втората основна причина за преждевременна смърт в ЕС след замърсяването на въздуха. Директивата изисква от държавите членки да приемат планове за действие във връзка с шума, целящи или запазване на нивата на шума на актуалното им равнище (когато тези нива са в рамките на националните гранични стойности) или привеждането им в съответствие, ако граничните стойности са превишени. Комисията изпрати на Полша официално уведомително писмо през май 2017 г. Въпреки че е отбелязан известен напредък, полските органи все още не са приели своите преразгледани стратегически карти на шума и плановете за действие във връзка с шума за няколко агломерации, както и плановете за действие във връзка с шума за големите пътища, железопътни линии и за летище Chopin във Варшава. В резултат на това днес Комисията реши да изпрати мотивирано становище, с кое&

Дата: 24.01.2019

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 2747