28.01.2019

Фирмата е на първо място сред 100-те най-устойчиви компании, част от глобалния индекс за 2019 година, както беше обявено по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария

Един месец преди официалната си 145-та годишнина международната биотехнологична компания Chr. Hansen е класирана като най-устойчивата компания в света от Corporate Knights, специализирана изследователска фирма, базирана в Торонто.

Това беше обявено по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, на 22 януари 2019 година, след оповестяването на 15-тата годишна класация на Corporate Knights за 100-те най-устойчиви компании в света. Над 7 500 фирми са анализирани спрямо сходни компании в международната индустрия на база на редица количествени ключови показатели за ефективност. Chr. Hansen постига 100% по показателя "чисти приходи", който отразява, че продуктите на компанията имат ясни ползи за околната среда, но и за обществото, както е посочено в определението на Corporate Knights.

Силата на добрите бактерии

“Ние сме изключително горди и едновременно с това скромни, да бъдем удостоени с тази невероятна чест. Вярвам, че една от причините Chr. Hansen бъде класирана като #1 е, защото светът започва да разбира силата на добрите бактерии и въздействието, което те могат да имат върху някои от основните предизвикателства, пред които е изправен светът, като изхвърлянето на храни, прекомерната употреба на антибиотици и необходимостта от по-устойчив селскостопански сектор за изхранването на нарастващото световно население, като същевременно съумеем да запазим нашата планета за бъдещите поколения ", казва изпълнителният директор Mauricio Graber.

"Chr. Hansen е посветена на разпространението на по-широката употреба на натурални решения и наистина се гордеем с нашите продукти, които се консумират от над 1 милиард души всеки ден. Наличието на глобален обхват като този наистина е голяма отговорност, както и възможност да се направи положителна разлика за хора, животни и растения. Ние се радваме, че имаме клиенти в целия свят, които са с нас на това пътуване – решени да промотират използването на устойчиви и натурални продукти на крайния потребител," обяснява Graber.

"Наред с други неща, ние получихме признание за усилията ни да измерваме въздействието си върху глобалните цели на ООН; 82% от приходите ни пряко подкрепят тези цели и PWC разгледа методологията ни, за да документира това."

Устойчивост – неразделна част от бизнеса

Chr. Hansen доставя натурални съставки за хранително-вкусовата промишленост от 1874 година. Разбирането и зачитането на ограничените ресурси на природата винаги е било неразделна част от ДНК-то на компанията.

Днес устойчивостта остава в сърцевината на Chr. Hansen, отразена в името на корпоративната стратегия 2022: ‘Nature’s No. 1 – Sustainably’.  Стратегията се фокусира върху разработването на натурални решения за световната хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичната индустрия и селското стопанство по устойчив начин. Глобалните цели на ООН се използват като рамка за свързване на въздействието на корпоративната стратегия към устойчивото развитие, а резултатите се измерват и докладват ежегодно.

"Работата за един по-добър свят се корени дълбоко в продуктовото ни портфолио и организационната ни култура. Като компания това ни дава много силна цел, която е тясно свързана с устойчивостта и с която нашите служители се идентифицират напълно. Те се гордеят, че всеки ден работят за смислена кауза и допринасят за по-висша цел", подчертава Mauricio Graber.

"Въпреки това, ние все още сме далеч от крайната ни точка. Предстои ни да извървим дълъг път в  устойчивото ни пътуване, но искрено се надяваме, че можем да използваме тази голяма награда за повишаване на осведомеността за силата и потенциала на добрите бактерии като част от устойчивото решение на редица предизвикателства, пред които е изправена нашата планета ", казва той в заключение.

Знаехте ли, че...?

Chr. Hansen публикува своя първи ангажимент за устойчивост през 1949 година.

  1. Добрите бактерии могат да намалят изхвърлянето на храни чрез запазване на свежестта на продуктите за по-дълго време.
  2. Добрите бактерии са също толкова ефикасни, колкото и химическите пестициди за редица култури, когато става въпрос за тяхната защита.
  3. Добрите бактерии, добавени към фуражите, могат да допринесат за намаляване използването на антибиотици в хранителната верига.
  4. Пробиотик означава 'за живот'. Проучвания показват, че пробиотиците могат да имат благоприятен ефект върху стомашно-чревната и имунната функция на хората.
  5. Вероятно сте опитали хапка от Chr. Hansen тази сутрин. Ние сме във всяко второ сирене и кисело мляко в света!

За Corporate Knights

Corporate Knights Inc. включва списанието за устойчив бизнес Corporate Knights и изследователски отдел, който прави класации и рейтинги на финансови продуктови въз основа на корпоративната им устойчивост.

За 100-те най-устойчиви компании в света: Global 100 е годишен проект, иницииран от Corporate Knights, компанията за чист капитализъм. Стартирал през 2005 година, Global 100 се обявява ежегодно по време на световния икономически форум в Давос.

Chr. Hansen e дългогодишен член на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

 

 

Дата: 28.01.2019

Източник: АМБ

Прочетено: 2866