29.01.2019

Искат да задължат банки да връщат пари и да прекратят наказателно преследване

„Все едно да се отложи действието на Закона за Данък добавена стойност или на Закона за акцизите или пък на Наказателния кодекс за 6 месеца и никой да не плаща ДДС или акцизи или пък да не носи наказателна отговорност през този период. “

Така юристи коментират пълния хаос около Закона за горивата, инспириран от народни представители и още топли предложения за нови промени.

Законът за горивата влезе в сила на 28 януари тази година. С това се изпълни записаното в преходните и заключителните му разпоредби – 6 месеца след приемането му, а то стана на 28 юли миналата година.

Така че „На печелившите честито!“ А печелившите са всички българи, защото новият закон внася ред в търговията с горива и удря през ръчичките сивия сектор, който е около 30% и то според официални данни на Министерството на финансите.

Но хаосът е факт. На 28 януари т.г., понеделник, при влязъл в сила закон, представители на НФСБ внасят предложение за промяна в законопроекта за отлагане действието на Закона за горивата,  което означава законопроектът за отлагане да има ретроактивно действие. Въпреки че Законът за горивата влезе в сила на точната дата.

В предложението пише също, че всички регистрации на фирми, които са започнали по закона и всички разходи, които са направени, трябва да бъдат възстановени на търговците с горива. Това означава банките да върнат примерно парите на фирмите за обезпечения и гаранции, което е нечуван абсурд и красноречив пример за юридическа некомпетентност на народните ни представители.

Безспорният връх обаче е предложението всички административно-наказателни производства, започнали по влезлия в сила закон, да се прекратят. Което на практика е оправдаване на контрабандата! Тази чест от срамната депутатска „оферта“ обаче е единственото, което може да се приеме и да се случи реално, коментират юристите. От днес, 29 януари, всички неправомерни и наказуеми по закон деяния на търговците с горива да се ползват от амнистия до второ нареждане, ако се приеме този текст!. А именно това изглежда е единствената цел на скандалната промяна. 

От друга страна, регистрации на практика не могат да започнат, защото не могат да станат без обезпечение. А то може да се направи единствено, ако има подзаконова наредба, каквато няма. 

Абсурдно е и със Закона за горивата да се командват банките да върнат разходите, направени от търговците на горива – примерно за кредитна линия или обезпечение. 

След броени часове обаче Промените в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като Закона за горивата, влизат за второ четене в ресорната парламентарна комисия.  Депутатите от Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата ще обсъждат възможността влизането в сила на гласуваните през миналата година текстове да бъде отложено с шест месеца. 
  
Законопроектът се превърна в спорен и доведе до стачна готовност собствениците на малки и средни бензиностанции, според които той ще доведе до фалити. След среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Българската петролна и газова асоциация бяха договорени  спорните моменти. Един от тях е подземните машини да не се изваждат на повърхността за презареждане и отново да се вкарват под земята. По този текст и самият икономически министър се обяви против. От Българската петролна и газова асоциация обявиха, че са постигнали основни договорки с колегите им от Минно-геоложката камара по отношение на зареждането и презареждането на техниката. От своя страна икономическия министър отбеляза, че се надява промените да залегнат в законовите поправките в НС и по този начин да бъдат изчистени всички спорове между браншовете. 

С какво решение ще излезе комисията е трудно да се гадае. Но юристите не изключват да се роди поредното недоносче, което да създаде работа на Конституционния съд. 

Защото да се отложи действието на влязъл в сила закона ще бъде световен прецедент. 

Да оставим настрана моралния проблем, за който в тази предизборна година едва ли някой се сеща.

Автор: в. Банкеръ

Дата: 29.01.2019

Източник: Банкеръ

Прочетено: 6960