12.02.2019

Проф. Григор Димитров – директор в БСК, е член на Обществения съвет към инициативата

Проф. Григор Димитров – главен директор „Осигурителни отношения“ в БСК, беше избран за член на Обществения съвет към Инициативата „Индекс на болниците“. В съвета влизат изтъкнати специалисти в сферата на здравеопазването и представители на различни неправителствени и правителствени организации.

Освен проф. Димитров, членове на съвета са Аркади Шарков - здравен експерт в ЕКИП, Оля Василева - директор на БАТЕЛ, проф. Петко Салчев - директор на Дирекция „Класификационни системи, стандарти и иновации" в НЦОЗА, Светла Несторова - председател на Асоциацията на българските застрахователи и проф. Тодорка Костадинова - зам.-ректор на МУ-Варна.

Целта на Обществения съвет е да очертава посоките за развитие на „Индекс на болниците", да следи за коректното им реализиране и да допринася за утвърждаване на основните принципи на инициативата, а именно: постигане на по-голяма прозрачност в системата на здравеопазването, увеличаване на възможностите за информиран избор за лечение сред пациентите, индиректно повишаване качеството на медицинската дейност в лечебните заведения, стимулиране оказването на контрол над дейността в болниците и на нормативната корекции в сферата на здравеопазването.

„Индекс на болниците" е съвместна инициатива на „Галъп интернешънъл" и специализирания сайт clinica.bg. Той бе създаден през миналата година. Целта му е да даде повече прозрачност за дейността на лечебните заведения при някои социално значими диагнози. Това увеличава възможностите за извършване на по-добре информиран избор за лечение при пациентите и заостря вниманието на специалистите върху постигането на по-добри резултати при осъществяването на медицинската дейност.

Индексът се състои от две основни части. Първата показва обективните данни за броя лечебни заведения, които оперират в осем области на медицината, както и на обема дейност, което всяко едно от тях е извършило през изминалата година. Освен количествени, в тази част са въведени и качествени показатели за всяка от трите медицински области. Данните за реализирането на тази част от индекса са предоставени от НЗОК. Втората част на индекса дава субективната нагласа на пациентите, които са претърпели лечение в болница през изминалите пет години. Тя е осъществена чрез извършването на национално представително проучване от социологическата агенция „Галъп интернешънъл".

Това са първите стъпки в осъществяването на подобен индекс у нас. През следващите месеци предстои той да бъде усъвършенстван с увеличаване, както на броя медицински области, така и на качествените показатели за всяка една от тях. Резултатите ще бъдат представяни ежегодно и ще бъдат постоянно достъпни за обществеността. Ето и конкретните данни за 2017 г.

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

КАРДИОХИРУРГИЯ

НЕВРОХИРУРГИЯ

ОРТОПЕДИЯ

ГИНЕКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ

Дата: 12.02.2019

Източник: clinica.bg

Прочетено: 5279