23.02.2019

БНТ

Европейската комисия разпространи отново съвети към бизнеса как трябва да постъпи след излизането на Великобритания от общността след 29-ти март при вариант- без сделка. Брюксел предупреждава фирмите да очакват повече разходи и усложнена митническа процедура. Готови ли са българските митничари и самият бизнес за промяната, отговорът потърси репортерът ни Цветелина Катанска.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България: В хипотезата, че ние нямаме сделка с Великобритания, тогава за съжаление ще важат за българските и за всички останали европейски граждани, правилата на Великобритания, тя ще може да си въвежда едностранно каквито иска правила и ние ще трябва да се съобразяваме с тях.

След като британските депутати отхвърлиха постигнатото споразумение между британския премиер Тереза Мей и Европейския съюз, Брюксел разглежда най-лошия сценарий, а именно напускането на Великобритания без споразумение. Това означава, че ще се променят правилата както за бизнеса, така и за обикновените хора. 

Около 2,5% от българския износ е за Обединеното Кралство. Въпреки че процентът не е голям има предприятия, които работят единствено за британския пазар и почти изцяло изнасяната продукция е с висока добавена стойност. Островът е и една от малкото развити държави, с които имаме положителен търговски баланс. 

От Европейската комисия разпространиха за пореден път информация какво трябва да направят бизнесорганизациите и компаниите при евентуалното принудително излизане на Великобритания от ЕС след 30 март. Това, което те съветват е да се обръщат дружествата към съответния местен оператор - в случая за България е Агенция Митници. Потърсихме митниците за повече информация, но оттам ни отговориха, че нужните данни са качени на електронната им страница. 

БНТ: Всъщност бизнесът знае ли какво да направи?

Веселин Илиев, Българска стопанска камара: Моето усещане е, че не. Лошото е, че и ние не знаем като бизнес организация, и българската държава не знае, и европейската администрация не знае.

Първият проблем, който ще възникне както за бизнеса, така и за хората е въвеждането на по-строг граничен контрол - той ще бъде завишен най-малко пет пъти.

Веселин Илиев, Българска стопанска камара: На границата ще видим хаос какъвто никога не сме виждали. Според статистиката ежедневно около 10 хиляди превозни средства преминават границите между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Отделно се очаква и въвеждането на мита като за външна за Евросъюза страна, но не това плаши бизнеса, защото митата ще бъдат средно в размер на 4,5%.

Веселин Илиев, Българска стопанска камара: По-страшен е достъпът до пазара, един продукт, за да бъде пуснат на пазара, той трябва да отговаря на някакви изисквания. От момента в който Великобритания напусне европейския съюз, британските изисквания трябва да важат за ЕС.

Един от сериозно засегнатите сектори ще бъде производството и вноса на лекарства. Великобритания дори и без сделка няма да иска незабавна нова регистрация на медикаментите, Европейският съюз обаче ще изисква такава.

Веселин Илиев, Българска стопанска камара: От това ще пострадат няколко държави сред които и България. Една значителна част от лекарствата за онкоболни в България са от Обединеното кралство.

Дата: 23.02.2019

Източник: БНТ

Прочетено: 7718