06.03.2019

Станислав Попдончев - главен финансов директор на БСК, в предаването "Бизнес старт" на тв. Bloomberg

Идеята за електронен фискален бон пир онлайн покупки е много добра и работи в други европейски държави. Проблемът е, че наредбата предвижда бележката да се издава отново от фискално устройство. Това означава, че онлайн търговците отново ще имат ангажимент ще имат ангажимента да си закупуват физическо фискално устройство. Това коментира по темата за промените в Наредба Н-18 за отчитане и регистриране на продажбите в търговски обекти чрез фискални устройства Станислав Попдончев, главен финансов директор, Българска стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Търговците са облекчени, че в някои случаи няма да се налага да изпращат физически фискалната бележка до своя клиент, посочи Попдончев. В по-голямата част от случаите това не разрешава логически процеса, уточни той. 

Към момента публикуваният за обществено обсъждане текст може би създава повече въпроси, отколкото отговаря на такива, отбеляза Паско Пасков, представител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер. "Електронната търговия има предимството много хора едновременно да отразят своите покупки онлайн. Промените не предоставят по-различна гледна точка", спомена той.

"Опцията, която е важно да се превърне в стандарт, е процесът да се случва през софтуера. Това е и част от предложенията във формата на Българската стопанска камара", заяви Станислав Попдончев.

Желанието ни е фискалният бон да се отпечата своевременно, бе категоричен Паско Пасков. Той смята също така, че самите устройства трябва да бъдат актуализирани.

Наредбата вкарва нови текстове като необходимостта от отпечатване на служебен бон след пускане на дневен отчет или визуализиране на данни като дата, час, отбеляза Станислав Попдончев. "Странно е, тя не е предвидила преходен режим. Наредбата вменява и информацията, която търговците трябва да предоставят в НАП по отношение на доставчик на хостинг услуги. Тя е прекомерно завишена и е достъпна за НАП. Новата рестриктивна мярка е уведомяването в случай, че информацията не е актуална и евентуално коригиране или отстраняване на онлайн магазина от списъка", подчерта той.

вж. ВИДЕО

Дата: 06.03.2019

Източник: Bloomberg

Прочетено: 5402