19.03.2019

Въпреки че енергоемкостта в България намалява, страната все още значително изостава от средното за ЕС ниво, каза пред БНР зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев.

„Към момента единица продукция в България се произвежда с над 2 пъти повече енергия в сравнение със средното равнище за ЕС. Това е сериозен проблем, който се отразява върху конкурентоспособността на икономиката, а в същото време и възможност за постигане на значителни икономии, водещи до повишаване на конкурентоспособността на нашите членове на индустрията“, обясни той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

По думите му несигурността на цените на електроенергийната борса в края на миналата година допълнително налага необходимостта от повишаване на тази енергийна ефективност в индустрията.

Колев подчерта, че предимно малките и средни предприятия срещат такива пречки и именно към тях е насочен проектът, който днес БСК ще представи. Проектът е с европейско финансиране и е на тема „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство в областта на енергийната ефективност“.

По думите му пречките са свързани преди всичко с високите първоначални инвестиционни разходи.

„Въпросът е това, което е изпълнено от тези предприятия и всички задължени лица, предприятия, които дават своето енергийно обследване, да бъде систематизирано, така че да се предостави една смляна информация за всички малки и средни предприятия – те да знаят, когато се насочат към някакви мерки, какъв ще бъде евентуално очакваният резултат като енергийни спестявания“, коментира зам.-председателят на БСК. Той поясни, че това ще се прави на база на българския практически опит.

Според него част от законодателството създава излишни административни трудности. Затова от БСК ще предложат и конкретни промени в нормативната уредба и законите, касаещи сферата.

„Искаме да направим законодателството по-разбираемо, по-лесно за прилагане. Искаме да изведем анализи, които да помогнат на бизнеса при вземането на решение, да направи тези стъпки по-бързи и евтини и разбира се, това да се отрази в тяхната конкурентоспособност. Искаме да уредим нормативната уредба при т.нар. договори с гарантиран резултат. А това означава облекчаване на достъпа до финансиране. Тук не се изисква финансиране, а се заплаща от икономията на енергия. Всяко предприятие и бизнес структура ще има достъп до тези мерки. Въпросът е да се предложи методиката, по която това да става“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

 

Дата: 19.03.2019

Източник: БНР

Прочетено: 6012