02.04.2019

Ръководството на БСК се срещна с Добромир Иванов, изпълнителния директор на Българската стартъп асоциация (BESCO).

СНИМКИ

На проведена днес среща, с изпълнителния директор на Българската стартъп асоциация (BESCO)Добромир Иванов, в Българска стопанска камара бяха обсъдени възможностите за партньорство между двете организации.

“Старата икономика и Индустрия 4.0. не трябва да се отделят като олиото и водата, а да си взаимодействат. Усилията ни ще имат смисъл, само ако работим в полза на българския предприемач, който иска да излезе от локалната сцена и да бъде разпознат на световната, създавайки продукт с висока добавена стойност. Има изключително много дефицити, които трябва да запълним. Изоставаме фрапиращо, дори от съседни на нас страни”, заяви председателят на Камарата по време на срещата. Той допълни още, че БСК ще съдейства активно и чрез своите регионални структури за всички инициативи на BESCO.

Българската стартъп асоциация е създадена през 2017 г. с цел да бъде връзката между младите компании и държавата. Към днешна дата членовете на BESCO са над 400, сред които и глобални компании като Google, Uber, Viber и др.

Добромир Иванов е сред активните млади предприемачи, съосновател на платформата Stigni.bg и директор "Бизнес развитие в Източна Европа" в стартъпа FretLink. В борда на директорите на BESCO влизат още шестима други предприемачи и основатели на бизнеси в България. Организацията има и екип от ментори и партньори в различни градове от страната.

“Нашата цел е да бъдем канал за комуникация между стартъп общността и държавата, да търсим смарт решения, които да са гъвкави и адекватни, не да догонваме Европа, а да бъдем водеща страна”, сподели по време на срещата изпълнителният директор на BESCO. Иванов допълни още, че непрекъснато са в контакт с други асоциации от сферата, в търсене на добрите световни примери. “Няма един модел, който да се следва, но има какво да се научи от опита на Франция, Полша, Сингапур и др.”, каза още той.

От BESCO вече имат събрани над 200 предложения за промяна на политиката по отношение на стартъпите. Идеите идват от директна комуникация с предприемачи от общността и анализ на 30 страни, които са класирани като привлекателни за правене на бизнес.

Сред предложените промени е и предложението за изменения и допълнения в нормативните актове за създаване на възможност на граждани на трети страни да пребивават на територията на Република Българя с цел стартиране и развитие на иновативен бизнес проект.

Днешната среща е първата, но не и последната между БСК и BESCO. Предстои среща с местните стартъп общности в Стара Загора и Враца, а в рамките на акселераторската програма, която организира Център „Външноикономическо сътрудничество” към БСК, Добромир Иванов ще бъде един от менторите, които ще разкрият своя опит в областта на икономиката на споделянето (регистрирайте се).

Дата: 02.04.2019

Източник: БСК

Прочетено: 4661