17.04.2019

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен на приблизително равно разстояние от столиците София, Белград и Букурещ. Перспективи за този район има също в развитието на туризма и земеделието. Според кмета на Община Видин Огнян Ценков има неизползвани възможности за привличане на инвеститори в региона, а това е от жизнено важно значение за неговото икономическо съживяване. Привличането на инвеститори е ключова цел и на местната власт във Враца, неведнъж е заявявал и кметът на Общината Калин Каменов. Постижимо ли е това, обаче и има ли наченки на първи стъпки в правилната посока? 
 
Три ключови инвестиции трябва да се осъществят в началото на 2019 година в периферията на Северозападния регион, в градовете Плевен и Ловеч. Постепенно ще се върви и към "по- тежките" градове, като Видин- това обяви в края на 2018 година в интервю за Българското национално радио Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Той прогнозира, че в България могат да се произвеждат електромобили или поне на този етап да имаме част от производството за тази специфична индустрия. 
 
В началото на миналата седмица беше направена първата копка на най-големия завод в новата история на Враца след социализма. Семейна компания от Германия ще изгради предприятие за автомобилни кабели с обща инвестиция от 22 млн. лева Започва ли по този начин градът под Околчица новия си индустриален живот? 
 
За строителството на предприятието е избрана плевенска компания с портфолио от заводи в Плевен и Димитровград. В завода във Враца, обаче, моделът не е строителство по мярка, запазване на собственост и отдаване на лизинг на чуждия инвеститор, а класическо изграждане на предприятието. Производствената сграда ще се строи на пълен инженеринг, каза за Радио ВИДИН Светослав Богалински, директор "Бизнес развитие" във фирмата, ангажирана със строителството на новия завод и допълни:
 
"Да се надяваме, че ще се възроди Българският Северозапад. Правим доста, както се вижда в последно време в тази посока- Ловеч, Плевен, Враца, в Монтана има разни неща. Иначе за самия завод- предстои разширение, започваме с първа фаза от 10 000 квадратни метра- производство, складова част и офисни площи. Заводът е за авточасти- кабелни инсталации, по- специфични и навигационни системи. Доколкото знам от инвеститора на първа фаза ще бъдат заети около 300 души." 
 
Сградата, която ще се използва за производство на кабели за данни и електронни компоненти за водещи производители на автомобили и доставчици на системи, ще е изцяло съобразена с нуждите на инвеститора, уточни още Светослав Богалински. Строителството трябва да приключи до началото на декември, което ще позволи монтажът на оборудването да се извърши в рамките на същия месец. По този начин, според предварително зададения график, в началото на следващата година сградата трябва да бъде въведена в редовна експлоатация. Според предварителните планове производството в новия завод трябва да започне през 2020 година. 
 
Регионът на Северозападна България има неизползван потенциал за развитие, който може да го изведе от негативната европейска класация- това каза преди време изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев, по време на срещата си с кметовете на Общините Видин и Враца. Според него, необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. 
 
"За да можем да привлечем инвеститори, които създават висока добавена стойност, има доста неща да се променят. Немският инвеститор, без да звучи обидно, е направил сериозна преценка, че инвестицията във Враца е нещо, което е доходоносно, поради това, че това е относително непривлекателен продукт за масовия производител. Тези предприятия се случиха по правило основно в Източна Европа. Към настоящия момент тази инвестиция е логична, но въпросът е дали това ще даде онзи мечтан тласък на Северозападна България, а моят отговор е "не"."
 
Как видинчани посрещат новината за строителството на новия завод във Враца и оптимисти ли за индустриалното развитие на този край:
 
"Ние сме "Северозапазена България" и кметството, и ръководството на Общината трябва да се моли, да реве и да плаче, да ги натисне и да каже, че и на нас трябва да се обърне внимание... Чуждите инвестиции са временни и нашите управници никога не взимат правилните решения."
 
Община Монтана от години работи в посока привличане на чужди инвестиции в региона. Тази седмица дори кметът Златко Живков е на посещение с 6-членна делегация в китайския град Инчуан, център на провинция Нинся Хуей. Местните власти в двата града имат споразумение за партньорство в областта на образованието, земеделието, културата, туризма и спорта, подписано праз август 2018 година. 
 
"Определено през последните 3- 4 години има засилен инвеститорски интерес от страна на външни инвеститори в региона. Откакто през 2015 година се пусна и обходът на град Монтана инвестиционният интерес още се засили"- коментира заместник кметът на Община Монтана Диман Георгиев.
 
В Община Кула очакват чрез белгийска инвестиция да започне реалното строителство на предприятие за преработка на етерични масла и дистилерия. Освен това ще се пусне в експлоатация и сушилна за производство на пелети. Тя ще поеме около 50 работници, което е добре дошло за този регион, коментира кметът на Община Кула Владимир Владимиров.
 
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Дата: 17.04.2019

Източник: БНР

Прочетено: 10922