29.04.2019

За втора поредна година професионалните паралелки у нас са над 50%

Трудната връзка между бизнеса и училището е на път да влезе в по-щастлив период. За втора поредна година професионалните паралелки у нас ще са повече от профилираните, което е знак, че трендът се обръща и че все повече ученици избират да имат професия, което би трябвало да е добра новина за бизнеса, който се оплаква от липса на кадри. 

Заявките за разкриване на професионални паралелки вече надвишават 60% в Софийска, Пазарджишка и Врачанска област. Най-малко са заявките в област Кърджали - 38%. При този интерес Министерството на науката и образованието (МОН) очаква и за учебната 2019/2020 г. професионалните паралелки да са над 50%, както бе за 2018/2019 г. Резултатът се дължи на добрия диалог между бизнеса и училищата, воден от МОН. От тази година министерството е предприело още мерки за насърчаване на учениците за избор на образование с професия - като стипендии до 60 лв. за деца, които учат защитени професии, професии с очакван недостиг на кадри и в паралелки с дуално обучение. Осигурява се безплатен транспорт до професионалните гимназии и има възможност бизнесът да дава стипендии и по-високо заплащане от минималното. 

Планът на МОН да разширява професионалното образование, изглежда, допада не само на професионалните гимназии, но и на средни и обединени училища, които също дават заявки за разкриване на професионални паралелки. "От много области получихме заявки за разкриване на нови специалности, които са консултирани с местния бизнес и той е счел, че има нужда от такива кадри", каза пред "Икономист" зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. В последните години фирмите все по-активно се включват в кампаниите за рекламиране на професии чрез дните на отворени врати в предприятията, както и в състезанията по професии, които организира МОН. Чрез тези контакти се срещат ученици, родители и бизнес, в резултат на което работодателите избират бъдещите си кадри.

Политиката за насърчаване на професионалните паралелки обаче даде и странични ефекти като протести на родители в Добрич и Троян, които смятат, че съкращаването на общообразователни паралелки за сметка на професионалните ще лиши децата им от избор какво да учат. Недоволни майки заявиха, че децата им не искат да стават стругари, а да учат история. "Професионалното образование не ограничава, а дава предимство, защото, когато имаш една професия, имаш винаги план "Б", каквото и да се случи в живота", коментира Таня Михайлова.

До момента училищата са заявили пред МОН 162 паралелки за категорията "защитени специалности", т.е. в маломерни, но нужни за бизнеса и местните общности паралелки. Планираните паралелки за обучение по професии с очакван недостиг на пазара на труда са 316. В тези категории са и специалности от важни сектори на икономиката като машиностроене, енергетика, електроника, транспорт, хранително-вкусова промишленост, услуги, минно дело и др. По настояване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) към списъка са добавени специалностите "Машини и системи с цифрово-програмно управление" и "Мебелно производство". 

Няма гаранции обаче, че обучените младежи ще останат в България, защото това зависи от възнаграждението, което ще им предложат работодателите. Професионалните гимназии дават възможност за обучение в ЕС по програмата "Еразъм+" и учениците се убеждават, че имат преносими умения, които ще им помогнат да си намерят работа в Западна Европа. В професионалните гимназии се изучават интензивно и чужди езици. 

Новите специалности

"Обръщането на тренда в посока на избор към професионалното образование от страна на учениците е много добра новина за бизнеса, стига тези кадри да се реализират по-нататък в професиите, за които са добили квалификация", заяви пред "Икономист" Томчо Томов от Българската стопанска камара. АИКБ пък излезе с позиция за активно участие на работодателите при определяне на държавния план-прием в професионалните гимназии. 

Бизнес училища от 27 области са заявили специалности, които до момента не са изучавани в региона. За всички тези ученици има гарантирани работни места, които те могат да заемат веднага след завършването на образованието си. Например в Сопот професионалната гимназия "Ген. Владимир Заимов" заявява специалност "Измервателна и организационна техника", която е разработена от Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика "М.В. Ломоносов". Най-много нови професии се предлагат на бъдещите гимназисти в областите Враца, Велико Търново, Кюстендил, Монтана, Силистра, Благоевград, Пловдив. Професията "Машинен техник", за която се очаква да има недостиг от кадри, се предлага за първи път в СУ "Христо Ботев" в Оряхово. Там е предвидено и обучение по специалност "Машини с цифрово програмно управление". Паралелка със същата специалност ще опитат да направят и в ПТГ "Джон Атанасов" в Кюстендил.

План "Б": Според зам.-министър Таня Михайлова професионалното образование дава възможности и на онези, които първоначално смятат да се реализират в друго поприще 

В три обединени училища от гоцеделчевската община Гърмен учениците ще могат да изберат "Оператор на компютър" и да придобият умения за текстообработване. В пернишката технологична гимназия са заложили специалност "Машини за гореща обработка". Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас предлага обучение за авиационни техници. Там е планирана и паралелка по "Електрически превозни средства".

Специалност "Електронна търговия" с професия "Организатор на интернет приложения" се предлага за първи път от 10 училища в Пазарджишка, Пловдивска и Старозагорска област. Професия "Съдебен служител" могат да избират за първи път учениците в СУ "Константин Преславски" във Варна, СПГ по икономика във В. Търново, СУ "Иван Вазов" в Мездра и ПГ по икономика "Г.С.Раковски" в Ямбол.

Специалност "Полиграфия", която е защитена, е планирана от ПГХТ "Проф. Асен Златаров" в Горна Оряховица. "Деловодство и архив" ще може да се учи в обединеното училище в с. Джулюница, община Лясковец.

За професия "Социален асистент" учениците може да се подготвят в СУ "Христо Ботев" в Ст. Загора. Според желанието на бизнеса на много места професионалните гимназии предлагат обучения по технически професии, както и специалности, свързани с аграрния сектор (ветеринарен техник, растениевъд, животновъд), туризма (термални процедури, аниматор, администратор, екскурзовод), със строителството, транспорта, мебелния и текстилния бранш. Голяма част от тях са защитени или с очакван недостиг на пазара на труда. Сред тях са "Строител-монтажник", "Спедитор-логистик", "Техник по транспортна техника".

Дуалното обучение

За дуално обучение (учене плюс работа) са заявени 148 паралелки. "На фона на 178 съществуващи в момента този интерес означава, че дуалната форма на обучение се припознава като най-бързата връзка между училището и пазара на труда. Учениците полагат труд в XI и ХII клас и получават възнаграждение. Ние сме дали възможност на бизнеса, ако иска да предлага възнаграждение, по-високо от минималното", коментира Таня Михайлова. Директорите на училищата могат да си партнират с повече от една фирма, за да не се налага целият клас да работи при един работодател. А фирмите могат да дават стипендии на ученици, които искат да привлекат на работа след завършването им. 

Наставниците, които въвеждат в професията учениците в XI и XII клас, също се обучават по специална програма. Обучение се провежда и за преподавателите, за да няма разминаване в преподаването в класната стая с производството.

По данни на МОН най-много дуални паралелки има в областите Пазарджик, София, Ст. Загора, Габрово, Враца, В. Търново, Габрово и Пловдив. А най-предлагани са специалностите от професионално направление "Машиностроене", "Електрообзавеждане на производството", "Мехатроника", "Конструиране и моделиране на облеклото", "Мебелно производство".

Председателят на АИКБ Васил Велев смята, че идеята за професионалното образование може да се доразвие и със задължителна матура по математика, защото, за да има на изхода на висшето образование добри инженери, на входа трябва да има подготвени млади хора по природо-математически дисциплини. 

Текстът е публикуван в брой 17 /2019 г. на списание "Икономист" от 26 април, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя 

Дата: 29.04.2019

Източник: Сп. Икономист

Прочетено: 5656