22.05.2019

Радосвет Радев: "И най-добрите идеи на предприемачите могат да останат нереализирани и дори провалени заради липса на качествени кадри."

И най-добрите идеи на предприемачите могат да останат нереализирани и дори провалени заради липса на качествени кадри. Това каза в рамките на дискусионния форум „Взаимодействие между бизнес и образование“ в Добрич председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Според предварителната програма на срещата трябваше да присъства зам.-министърът на образованието Деница Сачева, но премиерът е прекратил всички командировки преди изборите, стана ясно на форума.

Радев цитира проучване, според което не достигат хора за работа в резултат на емигриране или ранно отпадане от образование. Голям проблем е и конфликтът между професионалните и образователните стандарти, както и разминаването между търсене и предлагане. Липсва качество на професионалното обучение и образование. В момента е 35% дефицитът на качествена работна ръка. В същото време страната ни е в дъното по публични разходи за образование в Европа.

Като добра практика беше посочено вече половинвековното сътрудничество между гимназията по туризъм в Добрич и курорта „Албена“. По думите на директора на училището Нели Апостолова то е създадено преди 51 години, за да осигурява кадри на отворения година по-късно туристически комплекс. По думите ѝ моделът на дуалното образование всъщност е стария модел на професионално обучение. Главният секретар на Търговско-промишлената палата в Добрич Герман Германов сподели впечатленията си от училище в Бон, в чиято програма са отпаднали предмети като математика, физика, химия и те са включени като част от професионалното обучение. Докато в българските училища „искаме да ги направим професионалисти, но и да са енциклопедисти“. Многото университети в страната ни не са гаранция за качество на образованието, обединиха мнението си участниците във форума.

Радосвет Радев припомни, че преди години юридическо образование в България можеше да се получи единствено в Софийския университет, а сега го предлагат в десетки ВУЗ-ове. Кметът Йордан Йорданов също посочи, че преди години икономическите университети в страната ни са били само три.



Дата: 22.05.2019

Източник: Actualno.com

Прочетено: 3791