24.09.2020

Ние запазваме нашите служители въпреки 45% спад на оборота на заведения, казва председателят на Асоциацията на заведенията

Бързата реакция на правителството и в частност на премиера е успяла да запази близо 70% от ресторантьорския бранш от фалит, категоричен е председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Ефектът от намаляването на ДДС е поразителен, обясни Алибегов.

Секторът за пореден път е нападнат без основание, коментира той обвиненията от КТ "Подкрепа", че мярката с намаленото ДДС не е подействала по начина, по който е било обещано това да стане пред премиера и правителството.

Сега има желание да бъде намален данъкът за доставка по домовете. Започнали са разговорите по темата, обясни той.

Алибегов допълни, че браншовите организации искат изсветляване на сектора. През последните два месеца се работи тясно с Националната агенция по приходите, с Инспекция по труда, с Министерство на труда и социалната политика.

"Имаме желание. Срещаме подкрепа от институциите и мисля, че нещата ще се получат. Все пак във всеки един икономически отрасъл има сив сектор, просто ние сега се заехме да борим нашия", коментира той.

Алибегов обясни, че от сектора биха искали тази антикризисна мярка да остане, но за целта бизнесът трябва да докаже, че заслужава тази мярка. За момента не се водят разговори за удължаването ѝ, защото е прекалено рано.

Цените не са намалени. Алибегов каза, че още в самото начало са обяснили, че намаляването на ДДС е икономическа помощ за самия бизнес. Целта е била да се запази бизнесът, за да няма освобождаване на служители. Следващата мярка е била за служителите. Първо са вдигнати заплатите, след това е получена помощ от държавата, а намаленото ДДС помага на собствениците да оцелеят.

"Ние запазваме нашите служители въпреки 45% спад на оборота на заведения. Ние продължаваме да поддържаме, в по-голямата си част, персоналът от 2019 г.", допълни той.

Дата: 24.09.2020

Източник: "Флагман"

Прочетено: 1217