05.05.2020

Министерство на туризма и Българската асоциация на заведенията уточниха правилата за работа на сектора. По-рано днес стана ясно, че разстоянието между масите в откритите заведения няма да е 2,5 метра, както гласеше вчерашната заповед на здравния министър, а ще бъде намалено на 1,5 метра.

Председателят на УС на Българската асоциация на заведенията (член на БСК) Ричард Алибегов коментира след срещата в министерство на туризма постигнатите договорки.

„Проведохме среща с Министерство на туризма, където изразихме своите притеснения за изискванията. Министър Николина Ангелкова веднага се отзова и обеща, че ще подкрепи исканите от нас промени. Както виждате днес това вече е факт“, заяви Алибегов.

„Благодарение на министър Ангелкова успяхме да защитим тези жизненоважни промени, които ще гарантиран сигурността на бизнеса и на хората.

Съгласиха се да намалят разстоянието между масите, защото представете си заведение, което иначе можеше да работи само с 4-5 маси сега ще може да ги увеличи на 8-9.

Добра промяна беше и смяната на маските за персонала с шлемове. Идва лятото и за служителите би било непосилно да носят маски по 8 часа. Лекарите също са категорични, че това не е добро решение. Затова нашите искания маските да бъдат заменени с шлемове бяха одобрени.

Важна промяна бе и отпадането на задължителните ръкавици за персонала.

За сигурността на служителите и посетителите на заведенията ще бъдат монтирани диспенсери с дезинфектанти. С приетите промени бизнесът ще се съживи“, увери Алибегов.

Той бе категоричен, че с помощта на министър Ангелкова и общи усилия на бизнеса са успели да направят заповедта на здравния министър в наистина работеща.

„За да излезем от общата криза трябва да има диалог и бързи решения. Срещата с министър Ангелкова бе добра първа стъпка. От нейна страна получихме уверението, че ще представи пред МС и останалите икономически мерки, които ние поискахме“, поясни Алибегов.

По думите му следващата важна стъпка, върху която трябва да се търси решение е докога ще остане заповедта за разредените маси в заведенията.

 

Дата: 05.05.2020

Източник: flashnews.bg

Прочетено: 3093