15.07.2019

От приватизацията на компанията през 1999 г. досега са инвестирани 1.2 млрд. лв. "Асарел-Медет" е и единственият представител от Панагюрище.

Медодобивната компания "Асарел-Медет" (член на БСК) ще инвестира 150 млн. лв. през 2019 г. Макар че традиционно вложенията на дружеството не са малки – средно по 100 млн. лв. годишно, по-голямата сума тази година е предвидена основно за модернизация на обогатителната фабрика и за инфраструктура на площадката на предприятието в Панагюрище, както и за други проекти. Това каза изпълнителният директор Делчо Николов пред журналисти.

От приватизацията на компанията през 1999 г. досега са инвестирани 1.2 млрд. лв. "Асарел-Медет" е и единственият представител от Панагюрище, който попада в класацията К100 на най-големите компании в България, с приходи 396.5 млн. лв. за 2018 г.

Вложенията в Панагюрище

Добивната компания играе ключова роля за това в общината да има значително повече инвестиции от средното за страната. При нива от около 2200 лв. годишни инвестиции средно на човек в страната и малко над 1000 лв. в област Пазарджик показателят за община Панагюрище е около 4000 лв. Това показва икономическият и социален профил на общината, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ) по поръчка на "Асарел-Медет". Особено рязък е скокът през 2015 г., когато е направена пълна реконструкция и преоборудване на болницата "Уни хоспитал" като публично-частно партньорство между компанията и община Панагюрище. "Инвестицията в проекта е над 120 млн. лв", каза Николов.

Проучването на ИПИ показва още, че докато населението на Панагюрище формира едва 9% от това на областта, инвестициите в общината са близо една четвърт от общите в района на Пазарджик.

Младите се завръщат

Като малка община (под 23 хил. жители по данни за 2017 г.) Панагюрище не остава незасегната от демографските проблеми и както в цялата страна, там също се наблюдава естествен спад, който е резултат от застаряващо население. В същото време обаче механичният спад, който отчита колко хора се заселват и колко се изселват от дадено населено място и който е основната причина за обезлюдяването на някои райони, в Панагюрище значително се забавя последните години, коментира старши икономистът от ИПИ Петър Ганев.

Тенденцията е особено видима след 2015 г., когато беше модернизирана болницата "Уни хоспитал". Данните за механичното движение на хората по възрастови групи показват интересна тенденция, а именно, че през 2017 г. в Панагюрище са се заселили повече семейства с малки деца, отколкото са го напуснали.

Напоследък има и друга положителна промяна. Традиционно Панагюрище губи хора, които отиват в Пловдив, Пазарджик и София, както и в чужбина. И докато отливът на хора към Пловдив се запазва, за последните три години движението към Пазарджик вече е нулево, а по отношение на столицата през 2017 г. Панагюрище е "спечелило" хора – повече са дошли от София в Панагюрище, отколкото обратното, каза Ганев.

Повече от една трета от учениците в общината казват, че след 10 години ще живеят в Панагюрище. Интересното е, че 30% от младежите искат да започнат собствен бизнес, което по думите на Ганев показва високи предприемачески нагласи сред младите. Други близо 30% пък искат да работят в сферата на индустрията, след като завършат.

Работа и заплащане

Това, което отличава общината, е, че заплатите са по-високи от средната за страната и много над средното за област Пазарджик и това е факт, който се наблюдава от години. По данни от 2016 г. средната брутна работна заплата в Панагюрище е 1172 лв. спрямо 948 лв. за страната (24% повече) и с 61% над нивото в областта (727 лв.). Последните данни за 2017 г. показват, че средната заплата в общината вече достига 1285 лв., с което Панагюрище се нарежда сред топ 10 общини в страната (9-о място).

През последните години значително се увеличава и заетостта в общината, като вече достига около 54% от хората в трудоспособна възраст, което е с 15 пункта повече от средното за областта. "Силната индустрия води до по-високи заплати и това се отразява на цялата среда", каза Ганев. Основната част от жителите на общината работят в преработващата промишленост (43%), а в добива са заети 12%. Само в "Асарел-Медет" работят 1200 души, 240 от които инженери, като числото не включва заетите в дъщерните дружества на компанията.

По-добро здравеопазване

Особено видим е ръстът в заетостта в сферата на здравеопазването след модернизацията на болницата благодарение на публично-частното партньорство между компанията и общината. По данни на ИПИ персоналът в болницата, която е била пред закриване, се е увеличил с повече от два пъти между 2015 г. и 2017 г. и достига 707, двойно повече са и леглата.

Това е и причината общината да може да се похвали със завидни показатели в сферата на здравеопазването. В момента един лекар се пада на средно 120 жители в Панагюрище, или двойно по-малко от средното за страната, но средно за област Пазарджик един лекар се грижи за близо 300 души.

Дата: 15.07.2019

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1878