Дата: 23.07.2019

Източник: БТВ

Прочетено: 1104

Моделът се е провалял по света, но технологиите го правят все по-възможен

С 4-дневна работна седмица експериментира част от бизнеса у нас. По света по-краткото работно време е въвеждано от различни работодатели, но не винаги моделът се е оказвал успешен.

В щата Юта преди години бе въведена 4-ри дневна работна седмица. В последствие жителите настояват да получават административни услуги и в петък и така моделът отпада. В Швеция пък е правен експеримент за работа 6 часа дневно. Резултатът – по-доволни и здрави служители, но и повече разходи. Заради това, че е твърде скъп, моделът отпадна.

А иначе статистиката на Евростат показва, че най-много работни часове седмично са отчетени в Обединеното кралство – 42 часа за миналата година. България е сред страните с повече работни часове – малко над 40. На другия полюс са страни като Дания и Норвегия.

Работещите у нас смятат, че ще са по-мотивирани с подобен режим на работа, защото ще имат и повече време за почивка.

Според стопанската камара няма законови пречки пред бизнеса да въведе по-масово кратката работна седмица. Дали заплатите ще намалеят зависи от резултатите. "По-малко (време) Вие работите, но може да носите същата добавена стойност за Вашия работодател и, респективно, това да не повлияе като намаляване на Вашето трудово възнаграждение", обясни Димитър Бранков от БСК.

Синдикатите харесват идеята за намалена работна седмица, но са на мнение, че моделът е трудно приложим у нас масово. "Страната се обезлюдява, работодателите правят всякакви опити, за да внесат работници от трети държави, но не и да върнат българите от чужбина – тъй че към момента не смятам, че има такава възможност", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Експертите отчитат, че преминаването на 4-дневна работна седмица ще става все по-възможно с развитието на технологиите и роботизацията на предприятията. Това обаче изисква сериозни инвестиции, за които бизнесът у нас трябва да има възможност.

ВИДЕО