29.08.2019

През август общият показател на бизнес климата намалява с 3.1 пункта в сравнение с юли.

През август общият показател на бизнес климата намалява с 3.1 пункта в сравнение с юли, като понижение на показателя е регистрирано във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, показват данните на Националния статистически институт.

Промишленост. Съставният показател "Бизнес климат в промишлеността" се понижава с 0.8 пункта, което се дължи на изместване на оценките на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро" към "задоволително". Същевременно обаче прогнозите им както за бизнес състоянието, така и за производствената активност през следващите месеци са благоприятни.

През последния месец се засилва негативното влияние на фактора "Несигурна икономическа среда", който измества на второ място затрудненията на предприятията, свързани с недостига на работна сила.

Недостигът на работна сила продължава да е най-сериозната пречка за развитието на бизнеса. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното им въздействие.

Търговия на дребно. Съставният показател "Бизнес климат в търговията на дребно" намалява с 3.5 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-резервирани.

Факторът, затрудняващ в най-голяма степен дейността на предприятията, остава конкуренцията в бранша. На второ и трето място са недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

Услуги. През август съставният показател "Бизнес климат в сектора на услугите" спада с 4.9 пункта, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро" към запазване на същото.

Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозната пречка за развитието на бизнеса. Същевременно се регистрира нарастване на несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила.

Дата: 29.08.2019

Източник: Дневник

Прочетено: 2488