Дата: 17.10.2019

Източник: БНТ

Прочетено: 1647

Синдикатите започнаха национална акция сред работещите във всички сфери на икономиката за постигане на промени в трудовото законодателство, включващи значително увеличаване на заплащането за нощен труд и реално отчитане на извънредния труд. Могат ли да бъдат осъществени тези промени и чрез какви механизми - темата в Сутрешния блок на БНТ коментираха Иван Нейков, бивш социален министър, директор на Балканския институт за труда и социалната политика и Димитър Бранков, зам.-председател на Българска стопанска камара.

Според Иван Нейков, ако работиш без да ти плащат, вече не става въпрос за "бяла" икономика. Затова са необходими спешни промени в законовата рамка за условията на труд.

Иван Нейков - бивш социален министър, директор на Балканския институт за труда и социалната политика: Натрупаха се изключително много въпроси в трудовото законодателство, които искат решения. Много от тях могат да бъдат решени на базата на преговори между синдикати и работодатели, но те искат държавата да решава проблема, а не те помежду си.

Според Димитър Бранков, инициативата за законови промени е закъсняла, тъй като БСК още през 2013 г. е излязла с конкретни предложения за промени.

Димитър Бранков - зам.-председател на Българска стопанска камара: Нашето трудово законодателство е сложна и противоречива смесица от стари норми и нови европейски директиви. Нуждаем се от един задълбочен преглед на цялото ни трудово законодателство.

Синдикатите и работодателите трябва да постигнат консенсус за решения на спорните проблеми, категоричен е Иван Нейков. Вместо това обаче, ролята на държавата се увеличава, допълни той.

Иван Нейков - бивш социален министър, директор на Балканския институт за труда и социалната политика: В момента минималната работна заплата се определя не от конвенцията, която сме ратифицирали, а от волята на министъра на финансите - това означава повече държава.

Според Димитър Бранков обаче, въпросите няма как да намерят решение без активното участие на държавата.

Димитър Бранков - зам.-председател на Българска стопанска камара: Няма как държавата да не поеме своята роля и да не промени законодателството, след като вижда, че не може да се постигне споразумение.

Вижте целия разговор във видеото!