17.10.2019

За по-тясна връзка между бизнеса и образованието апелира председателят на Стопанска камара - Добрич Николай Радев.

Бизнесът отваря цехове и офиси за ученици в Добрич. За по-тясна връзка между бизнеса и образованието апелира председателят на Стопанската камара в града Николай Радев, в рамките на провело се заседание на Областна комисия по заетост. На заседанието бе представен обобщен резултат от проведено второ за годината анкетно проучване сред представителна извадка на бизнеса за нуждата му от работна сила.

Радев заяви, че бизнесът изцяло подкрепя и насърчава професионалното образование, тъй като има изключителен недостиг на квалифицирани кадри. "Ние – фирми, които членуваме в БСК, искаме подкрепа от община и областна администрация, като сме готови да посрещаме и да показваме на ученици от шести и седми клас условията за работа и самата работа като такава във фирмите си", каза Радев. Според него това е начин да се провокира интереса на децата да избират да кандидатстват в професионалните гимназии.

В подкрепа на думите си председателят на СК Добрич обяви, че другата седмица Камарата ще направи дарение – електроавтомобил на гимназията по механотехника и електротехника. Целта ни е децата да имат възможност да се обучават практически – да разглобяват и сглобяват отделните част, заяви още Радев.

Обобщените данни на анкетното проучване показва, че основно се търсят хора в сферата на услугите. 67.2 на сто от анкетираните работодатели предлагат постоянна заетост. Трудност при наемане на хора са заявили, че срещат 76.7% от участвалите предприятия в анкетното проучване. Най-голям дял работодатели посочват като основно изискване, което поставят – доброто общуване на роден език.

Дата: 17.10.2019

Източник: KMETA.BG

Прочетено: 2190