24.10.2019

Изисква се една дългосрочна програма, която да се спазва от всички правителства, независимо от техния цвят.

Увеличението с 390 млн. лева на бюджета на НЗОК за 2020 година е рутинно увеличение на база на увеличените здравно осигурителни вноски, които се внасят в касата. Целево увеличение на бюджета няма.

Това заяви пред Радио Пловдив проф. Григор Димитров, главен директор "Осигурителни отношения" в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Според него, проблемът не се свежда само до парите, а до цялостната организация и управление на здравеопазването в България.

Здравеопазването се нуждае не от реформа за две - три години, а от дългосрочна доктрина за промяна на здравната ни система, която да обхваща период от 15 - 20 години.

Проф. Димитров посочи, че натрупаните противоречия и деформации в здравеопазването са толкова големи, че за 2 - 3 години не могат да бъдат преодолени. Затова няма да има видими изменения и с приетия за догодина бюджет на НЗОК.

Що се отнася до спора дали да се премахнат клиничните пътеки, проф. Димитров посочи, че клиничните пътеки не са начин на финансиране, те са технология за лечение. Но ние в България ги използваме като средство за финансиране на здравната каса.

Промяната на клиничните пътеки е следствие. Според мен, трябва да се разруши, не да се промени, а да се разруши и изгради нов модел на здравна система в България, категоричен е експертът по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване.

Дисбалансите:

80 на сто от бюджета на здравната каса отиват за болнична помощ (50 %) и за лекарства (30%). Само 11 % отиват за извънболнична помощ, за профилактика, за превантивно лечение. Т. е. системата е устроена така, че тласка българите да отиват в най - скъпата част - болничната система и там да бъдат лекувани с лекарства.

По същество ние лекуваме хората пост фактум, а не полагаме достатъчно грижи за тяхната профилактика и предварително обслужване.

Това, което се случва, трябва да бъде коренно изменено, убеден е проф. Димитров.

Той обърна внимание, че са много големи доплащанията, които българите правим - по груби сметки те са равни на бюджета на на здравната каса.

Т. е. има бюджет на здравеопазването от обществени фондове и втори бюджет, който плащаме от джоба си.

Най - много са доплащанията за лекарства - 2,5 милиарда лева.

Изисква се една дългосрочна програма, която да се спазва от всички правителства, независимо от техния цвят.

Що се отнася до проблемите с общинските болници, проф. Димитров обърна внимание, че те са свързани не само с тяхното финансиране. Тези болници не могат само с икономическата си дейност да осигурят достойно заплащане на лекари и медицински персонал.

Повече от 80 % от издръжката на общинските болници е за заплати и осигуровки. Какво остава за лечение?, попита експертът и посочи, че тук трябва да се намеси държавата - да има силни социални буфери, за да могат те да се издържат.

Общинските болници изпълняват и силни социални функции. Затова се изисква комплексно решение на проблема и то трябва да дойде от държавата.

Необходимо е не политическо разбиране, а политическа воля, категоричен е проф. Григор Димитров.

Фактите:

Бюджетът на НЗОК за 2020 година беше приет днес от Надзорния съвет на институцията. Предстои финансовата рамка да бъде гласувана следващата седмица от правителството.

Догодина НЗОК ще разполага с 4. 744 млрд. лева или близо 395 млн. лева повече спрямо тази.

Повече от половината от увеличението – 233 млн. лева ще отидат за болниците и ръст в цените на клиничните пътеки. Със 126 млн. лева ще бъдат увеличени разходите за лекарства, като най-съществен ще е ръстът при онкомедикаментите в болниците – с около 80 млн. лева.

Повече от двойно обаче е орязан бюджетът на НЗОК за лечение на българи в Европейския съюз и за 2020 година са заложени едва 70 млн. лева спрямо 160 млн. лева през тази година.

Бюджетът на НЗОК за 2020 г. бе подкрепен единодушно от членовете на Надзорния съвет, единствено представителят на пациентите в надзора Андрей Дамянов е гласувал "въздържал се", тъй като според него с новия бюджет доплащането за хората няма да бъде намалено и получаваме "още от същото".

Цялото интервю на Емил Костов с проф. Григор Димитров е в звуковия файл.

Дата: 24.10.2019

Източник: БНР

Прочетено: 1669