28.10.2019

Парите на държавата за 2020-а година са бюджет на инерцията, твърди бизнесът. Но все пак работодатели отчетоха като добра стъпка да не се променят данъците в следващите три години. Точно обратното искат от синдикатите - въвеждане на необлагаем минимум за хората с най-ниски доходи. Te застанаха зад по-високите заплати на учителите и в администрацията. Според бизнеса обаче увеличението с 10 % на заплатите в бюджетната сфера не е заслужено с по-добри резултати. В сряда бизнесът, синдикатите и правителството ще обсъждат разчетите за догодина в националния съвет за тристранно сътрудничество.

Какво предвижда проектобюджетът за 2020 г.?

„Нямаме опит по отношение на ограничаване на течовете на осигурителната система. Никаква стъпка за болничните и покриването на разходите на сметка на работодателите”, заяви Димитър Бранков,  заместник-председател на Българската стопанска камара.

„Спешно трябва да се въведе необлагаем минимум. Следва да има диференцирани ставки на ДДС за стоките от първа необходимост.

НСИ: Бюджетният излишък е 1.8% от БВП

Не може години наред да се хвалят с ниски данъци и да се чудим защо българите отиват там, където данъците са по-високи, но и заплатите са по-високи И има добро здравеопазване и образование”, каза още Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа".

вж. ВИДЕО

Дата: 28.10.2019

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 2478