16.12.2019

Българската стопанска камара (БСК) ще представи днес резултатите от годишното си проучване за състоянието на бизнес климата през 2019-а и очакванията за следващата година.

Анкетата обхваща още икономическата среда, инвестициите и работните места. Проучването се осъществява за петнадесета поредна година сред членовете на БСК, а целта е да се изследва състоянието на бизнеса в настоящите макроикономически условия.

Основните теми са свързани с отражението на политическите процеси в международен и национален план върху бизнеса в България, както и с бизнес планирането за следващата година.

Резултатите от анкетата ще представят председателят на БСК Радосвет Радев и заместник-председателите Димитър Бранков и Станислав Попдончев.

Пред БНР зам.-председателят на Камарата Димитър Бранков заяви, че са противоречиви очакванията за 2020 г.

"Изясняването на ситуацията около Брекзит би могло да изиграе по-скоро положителна роля. Втори път имаме едно като че ли положително развитие по отношение на т.нар. търговски или митнически войни между САЩ и Китай - нещо, което също в глобален план се отразява. Ако се отрази положително, то ще дойде с известно закъснение и в нашата икономика най вече през стокообмена с Германия и другите водещи икономики на ЕС", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

Оценките за изминаващата година

„Изпращаме една година, която сравнена с 2018-а, показва някои симптоми - специално в индустрията на намалено производство, на реакция спрямо външните шокове, на които е изправена българската икономика, очакванията за известна стагнация, които са глобални. Има едни очаквания, които са на баланса между оптимизма, но отново очаквания, сравнени с миналата година са в малко по-негативен план“, коментира Бранков.

Той отчете, че сме сред лидерите при източноевропейските страни по темп на ръст на БВП, въпреки по-малкото му нарастване.

„Това, което прави най-силно впечатление, е продължаващото ниско ниво на инвестициите в БВП – под 20%. За икономики като България, която трябва да наваксва и която трябва да догонва, компонентът „инвестиции“ трябва да бъде значително по-висок в БВП – на нива 23-25% минимум. През последните години се движим около и под 20%, което показва слабо ниво на инвестиционна активност, независимо от положителните промени“, посочи Бранков. Той отбеляза продължаващо преобладаване на инвестициите в жилищно строителство в големите градове.

Зам.-председателят на БСП подчерта, че ръстът на работните заплати изпреварва инфлацията.

Той предупреди, че ако се реши да бъдат предприемани по-сериозни промени в данъчната система, то това трябва да бъде направено след влизането на България в еврозоната.

Дата: 16.12.2019

Източник: БНР

Прочетено: 1641