16.01.2020

Тези атаки стават все по-целенасочени, посочи Ясен Танев координатор на Съвета по киберсигурност към Българска стопанска камара.

Тези атаки стават все по-целенасочени, посочи Ясен Танев координатор на Съвета по киберсигурност към Българска стопанска камара.

Това е спам атака, която не е обикновена, а добре направена – така експертът по киберсигурност Ясен Танев определи електронните съобщения от измислен адрес на "Пътна полиция", за които ГДБОП предупреди. Смятам, че можем да помогнем на хората да развият чувството си за самозащита и да бъдат много по-внимателни, заяви той.

Прогнозирахме като тенденция за 2020 г., че спам атаките се изместват или се използвата само за създаване на смут, но фишинг атаките са онова, което ще се случва, припомни Танев.

По думите му това съобщение е организирано и планирано създадено. "Ако погледнете имейла, от който е изпратено, също се вижда, че изглежда доста автентичен. Има интересни термини, които са използвани – като точната спецификация на мобилните камери", посочи Ясен Танев.

"Има обаче елементи, които показват, че не е истински. Първото, което трябва да ви светне червената лампа, е че нито една държавна институция не би ви изпратила файл с възможност за редактиране, защото прикаченият файл е уърдовски документ. Ако някой изпраща важен документ, той би се погрижил да не може да се редактира. В съобщението, на телефонните номера им липсва кода за префикс на града", уточни още експертът по кибер сигурност.

Според Ясен Танев това не е случайна игра на група деца или тийнейджъри. Тези атаки стават все по-целенасочени и по-филтрирани, защото има публични данни, от които може да се извлече информация за вас и навиците ви, припомни той.

 

Дата: 16.01.2020

Източник: БТВ

Прочетено: 2195