06.11.2019

УС на БСК утвърди предложения за реформа на висшето образование и прие нови членове на Камарата

Създаването на Консултативен съвет по киберсигурност (КСК) към БСК одобри на днешното си заседание Управителният съвет на Камарата. Съветът ще подпомага УС на БСК, като ще изготвя становища и анализи, ще прави предложения за нормативни промени и ще консултира членовете на Камарата по въпросите на киберсигурността, а членовете на Съвета ще представляват БСК в работни групи и консултативни органи към държавни институции. Координатор на Съвета ще бъде Ясен Танев – председател на УС на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер (БАРБС), член на БСК. В състава на Съвета са поканени за участие експерти от членуващи в БСК фирми и организации.

В днешно време на технологично развитие и интензивно внедряване на иновации, компаниите все по-често срещат предизвикателство в това да защитят най-важното си притежание, а именно информацията. Днес над 10000 кибератаки на всеки час се случват в световен мащаб. Успешната стратегия за киберсигурност трябва непрекъснато да се развива, за да върви в крак с променящите се стратегии и технологии, използвани от хакерите. Този процес изисква многостранни усилия и познания, за да отговори адекватно на непрекъснато нарастващата сложност на киберзаплахите и нуждите за сигурност на всяка организация. Именно това провокира идеята за създаването на Съвета по КСВК към БСК.

Управителният съвет на БСК утвърди и предложения на БСК за реформа на висшето образование. С предложенията БСК подчертава необходимостта от провеждане на своевременно, широко и пълноценно обсъждане на необходимите решения и мерки за цялостна реформа на висшето образование (ВО) с участие на ръководствата на висшите училища и университети, Съвета на ректорите, Министерство на образованието, национално предавателни и браншови сдружения на работодателите и работниците и други заинтересовани страни. Основна цел на този дебат следва да бъде приемане на амбициозна и осъществима стратегия за развитие на висшето образование до 2030 г., отговаряща на съвременните предизвикателства, на протичащата цифровизация на глобалната икономика в съответствие с подхода и принципните промени на Закона за висшето образование, внесени в 44-то Народно събрание.

На днешното си заседание Управителният съвет прие за пълноправни членове на БСК шест компании, както следва:

  1. МЛАДЕЖКИ БИЗНЕС ЦЕНТЪР /МБЦ/, Youth Business Center /YBC/, с предмет на дейност „Популяризиране на образованието, предприемачеството, здравословния начин на живот и активната спортна дейност, чрез организиране на спортни и други събития, семинари, обучения, фестивали и всякаква друга незабранена от закона дейност насочена към постигане на целите на сдружението“. МБЦ е частен, но достъпен бизнес център, предлагащ стимулираща програма и подкрепяща среда. Обединява класическите изпитани модели, с иновативна методика и опита на предприемачи, успели ментори и професионалисти в своята област. Старши лидерски екип и менторите в МБЦ са хора с опит в реалния бизнес, успешни в работа си и в същото време с афинитет към децата. Гост менторите в МБЦ са успели личности в България, които искат да предадат опита си на новото поколение. Те показват на децата успешни програми и модели в бизнеса, като ги подготвят да мислят креативно и да адаптират моделите според текущи ролеви ситуации.
  2. “ВИП РЕЗИДЕНСИ“ ООД е с основен предмет на дейност „Инвестиции във финансови инструменти, недвижимост и предприятия“. VIP Residency е реномирана компания, управлявана от висококвалифицирани многонационални професионалисти, с повече от 10 години опит в публичната администрация, различни европейски държавни институции и компании, занимаващи се с имиграция чрез инвестиции в страните-членки на Европейския съюз. Чрез своите офиси в Унгария, Кипър, България и ОАЕ, компанията улесни стотици инвеститори и техните семейства от цял свят, за да постигнат целите си.
  3. „АЙРИС СОЛЮШЪНС“ ООД е с основен предмет на дейност „Информационни услуги, обработка и въвеждане на данни, уеб услуги по доставяне на софтуерни приложения, посредничество, агентство, сделки с обекти на интелектуална собственост и др.“. Дружеството е създадено в началото на 2018 г. и разработва продукти в областта на отвореното банкиране, което стана възможно с имплементирането на втората платежна директива на ЕС /PSD 2/, в това число: Мобилно приложение за доставка на информация по сметка, Мобилно приложение за иницииране на плащане, Платежен терминал по смисъла на PSD2, Платформа за сделки с недвижими имоти финансирани с ипотечен кредит. „Айрис Солюшънс“ ООД е лицензирана платежна институция от БНБ с лиценз по чл. 4 т.7 и т.8 от ЗПУПС, позволяващ предлагането на услуги по доставка на информация по сметка и иницииране на плащане.
  4. ”АЙГОЛД“ ЕООД е с основен предмет на дейност „Сделки с инвестиционно злато, обмен на валута, работа с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия с и от тях“. Дружеството стартира своята дейност през юли 2019 г. и се занимава с търговия на физическо притежание на инвестиционно злато под формата на инвестиционни кюлчета и монети. Базовите цени, които компанията предлага, са конкурентни, поради оптимизирани разходи, тъй като не разполагат с множество локации, персонал и тежък административен апарат. Гамата е съставена само от световно ликвидни инвестиционни продукти. Умишлено не са включени подаръчни продукти, продукти с високи надценки, продукти на ръба между инвестицията и нумизматиката и всичко друго, което облагодетелства повече дилъра, отколкото клиента.
  5. „ДЕНКЩАТ - БЪЛГАРИЯ“ ООД е с основен предмет на дейност „Консултантска дейност в областта на опазване на околната среда и природата, устойчивото развитие и корпоративната социална отговорност на енергийния мениджмънт, опазването на климата, както и развитие и управление на такива проекти и др.“. Дружеството е създадено преди повече от десет години като консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния, социалния и човешкия капитал. Богатото портфолио на компанията и експертиза дават възможност да работят за клиенти от разнообразни индустрии, като си партнират с бизнес и неправителствени организации, градове и общини. „Денкщат България“ изготвя доклади, стратегии и проучвания в областта на устойчивото бизнес развитие; социално-икономически оценки; оценки на екологични политики, програми и проекти; системи за управление на околната среда и енергията; инвентаризация на парникови газове; оценка на жизнения цикъл на продукти; опазване на природата; управление на заинтересовани страни; управление на данни в областта на околната среда; инвестиции в местните общности и др. „Денкщат България“ ООД е част от Групата denkstatt, основана през 1993 г. във Виена. Групата има 7 офиса в 5 държави (Австрия, България, Унгария, Румъния, Словакия), с централен офис във Виена.
  6. “КРУДЛ“ ЕООД е с основен предмет на дейност „Компютърно програмиране“. „Крудл“ ЕООД е софтуерна компания, която има дългогодишен опит в предоставянето на качествен софтуер за крайни клиенти, като решават проблеми с разработване на висококачествен Enterprise софтуер. Екипът на компанията има дългогодишен опит в изграждането на местни и хибридни мобилни приложения за своите клиенти (от Android до IOS).

вж. СНИМКИ

Дата: 06.11.2019

Източник: БСК

Прочетено: 2368