Дата: 03.02.2020

Източник: investor.bg

Прочетено: 4510

Германският автомобилен концерн BMW Group спира развитието на следващото поколение на Mini.

В опит да намали разходите си заради несигурността в търговските отношения между Великобритания и ЕС, германският автомобилен концерн BMW Group спира развитието на следващото поколение на Mini. Както е известно, Обединеното кралство напусна ЕС, като това поражда несигурност в дългосрочните инвестиционни решения.

Баварският концерн разработи 3 поколения на Mini след закупуването на марката от Rover Group през 1994 г., като всяко от тях се задържа на пазара за около 6 години. Сегашният модел излезе през 2014 г., като е изграден на платформата UKL1 на BMW.

Новата генерация на мини-хечбека трябваше да се появи през 2020 г., като бъде изграден на напълно нова платформа, която да бъде универсално и съответно да може да се използва също за електрически и хибридни автомобили от ново поколение. Тя ще струва около милиард евро, но ще намали наполовина разходите по разработка и производство на нови модели.

"Продължаваме живота на тази платформа, като причините за това решения са огромните разходите, които трябва да направим, както и несигурността около Brexit", коментира пред Reuters говорителят на баварския производител Максимилиан Шоберл.