13.02.2020

В анализа на ЕК от есента очакванията бяха за увеличение на българския БВП от 3%. Но сега понижава очакванията си за икономическия ръст в България до 2.9%. 

Eвропейската комисия леко понижава очакванията си за икономическия ръст в България през тази година до 2.9%. Това става ясно от зимната макроикономическа прогноза на институцията. В анализа на ЕК от есента очакванията бяха за увеличение на българския БВП от 3%.

В същото време за 2019 г. е се прогнозира 3.7% ръст на икономиката, а това означава, че Брюксел залага на значително забавяне на темпа на растеж в България през тази година. В доклада на комисията се посочва, че понижението се дължи на по-слаб ръст на вътрешното търсене. "Въпреки, че частното потребление се очаква да остане основния двигател на растежа, приносът му към общия темп ще намалява в резултат на по-слабо увеличение на заетостта", се казва в доклада на ЕК.

Същевременно вероятността допълнителен икономически стимул да дойде от инвестициите според Брюксел е малка. От комисията очакват инвестиционната активност ще се ускори чак през 2021 г., което вероятно е причината за повишението на темпа на икономиката тогава до 3.1%.

Как се движат цените

Очакванията са средногодишната инфлация (по европейската методология, където делът на транспорта и храните в потребителската кошница е по-малък) да се понижи до 2.5% през 2019 г. при 2.6% през предходната година. Относително високият темп идва от разпространението и ефектите от африканската чума по свинете, която през лятото унищожи над 20% от промишленото производство в България. Фактор са и промените в международните цени на петрола, считат експертите на ЕК. Тази година пък очакванията са потребителските цени да се повишат с 2.3%, а догодина - с 1.9% през 2021. Брюксел ревизира леко нагоре и очакванията си за инфлация в еврозоната до 1.3%.

Очакванията за еврозоната остават непроменени

Еврозоната се радва на най-дългия период на устойчив растеж след въвеждането на еврото през 1999 г., посочват от ЕК. Основен двигател продължава да е потреблението, подкрепяно от ръст на заплатите и заетите. Така прогнозата за ръст на БВП за еврозоната и за целия ЕС остават непроменени спрямо октомври - съответно 1.2% и 1.4% за тази година. Любопитно е, че от таблицата с прогнозите на ЕК вече е извадена Великобритания.

Леко се подобряват очакванията за най-голямата икономика в ЕС - Германия - с 0.1 пр. пункта нагоре до 1.1%. Последните данни за германската индустрия обаче показваха допълнително забавяне.

От ЕК посочват, че докато някои външни рискове за развитието на икономиката на Стария континент като търговската война между САЩ и Китай леко избледняват, се появяват нови. Като такива се посочват социалните вълнения в Латинска Америка, напрежението в Близкия изток, неяснотите около бъдещото партньорство с Великобритания след Брекзит и разпространението на коронавируса.

Дата: 13.02.2020

Източник: в. Капитал

Прочетено: 3244