19.02.2020

Европа има ресурсите да се превърне в световен лидер в областта на данните и да поведе създаването на етичен изкуствен интелект.

Европа има ресурсите да се превърне в световен лидер в областта на данните и да поведе създаването на етичен изкуствен интелект, смята Еврокомисията, която обяви днес амбициозни първи стъпки в тази посока.

Европейската Стратегия за данните и политиките за развитие на изкуствения интелект с фокус върху човека, обявени днес, са първите стъпки към постигане на тази цел. Председателят Урсула фон дер Лайен коментира: "Днес представяме амбицията си да оформим цифровото бъдеще на Европа. Тя обхваща всичко - от киберсигурността до критичните инфраструктури, от цифровото образование до уменията, от демокрацията до медиите. Искам тази цифрова Европа да отразява най-доброто от Европа - отворена, справедлива, разнообразна, демократична и уверена."

Вицепредседателят на комисията Маргрете Вестегер заяви: "Искаме всеки гражданин, служител и бизнес да има справедлив шанс да извлече ползи от дигитализацията. Това може да значи, че ще шофира по-безопасно или ще замърсява по-малко, благодарение на свързаните автомобили; или дори - че ще спасява животи с медицински изображения, направени от изкуствен интелект, които позволяват на лекарите да откриват болести по-рано, отколкото преди."

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон каза: "Обществото ни създава огромни масиви от индустриални и публични данни, които ще променят производството, потреблението и живота ни. Искам европейският бизнес и многото ни малки и средни предприятия да имат достъп до тези данни и да създават ползи за европейците - включително чрез развитие на приложенията на изкуствения интелект. Европа има всичко необходимо, за да поведе в състезанието на "големите данни" и да опази технологичния си суверенитет, индустриалното лидерство и икономическата конкурентоспособност в полза на европейските потребители."

Европа като лидер в достойния за доверие изкуствен интелект

В Бялата си книга, публикувана днес, Комисията предвижда създаването на правна рамка за изкуствен интелект, която да стъпва на два ключови аспекта: превъзходство и доверие. Целта ѝ е да си партнира с частния и обществения сектор така, че да ускори развитието на изкуствен интелект, включително у малките и средни предприятия, като в същото време създаде конкретни правила за употребата му.

"Подходът трябва да е основан на риска - колкото по-голям е рискът, толкова повече правила ще има. Колкото по-малък е рискът - толкова по-малко правила", обясни пред "Дневник" високопоставен източник от Комисията. По думите му Европа трябва да стане лидер не само в регулаторната рамка, но и в научното развитие на изкуствения интелект.

Системите с изкуствен интелект, управляващи високорискови системи, свързани със здравето, полицията или транспорта, трябва да бъдат прозрачни, проследими и да гарантират опция за човешки надзор. Властите трябва да могат да тестват и сертифицират данните, използвани от алгоритмите, които проверяват козметика, автомобили или играчки, гласи още позицията на Комисията.

"Изкуственият интелект трябва да служи на хората и заради това трябва винаги да спазва правата им. Ето защо винаги трябва да има човек, който да контролира важните решения. А т.нар. "високорисков изкуствен интелект" - тоест, изкуствен интелект, който потенциално може да засегне човешките права, трябва да бъде тестван и сертифициран, преди да стигне до единния пазар - както се прави с автомобили, козметика или играчки", каза Фон дер Лайен в изявление пред медиите.

Европа като лидер в икономиката на данните

Целта на обявената днес стратегия е "ЕС да стане пример и лидер в обществата, овластени от данните" - на практика да се създаде единен пазар за индустриални и анонимизирани данни, които досега не са оползотворявани. Гражданите, фирмите и организациите трябва да имат възможността да вземат по-добри решения, благодарение на изводи, направени от нелични данни. Те трябва да бъдат достъпни за всички, независимо дали става въпрос за обществени или частни организации, стартиращи предприятия или технологични гиганти, смята Комисията.

За да се постигне това, институцията ще предложи създаване на регулаторна рамка за управлението на данните, достъпа и повторната ѝ употреба от бизнеса и държавните администрации. "Колкото повече данни се използват, толкова по-добри са те", обясни източникът на "Дневник" от Еврокомисията. Той уточни, че става въпрос за използване на анонимизирани данни, за които всеки гражданин е дал съгласие, и че европейците ще контролират информацията си.

Европа има предимство в качеството на данните, заради разнообразния пейзаж от компании тук, обясни Фон дер Лайен, представяйки плана. Но по-голямата част от данните, които се събират, не се използват дори веднъж. В тях има огромен потенциал за иновации и идеи, който трябва да оползотворим. Следваме принципа, че в Европа трябва да създадем "пространства за данни", където хората, компаниите и учените не само да ги съхраняват, но и да ги споделят.

Какво следва

Тази година Комисията трябва да представи Закон за цифровите услуги и Европейски план за демокрация, да прегледа регулацията за електронната идентичност (eIDAS).

Бялата книга за изкуствения интелект е обект на обществени консултации до 19 май, а Брюксел очаква и обратна връзка за стратегията си за данните.

Откъде идват парите (и колко са)

Необходимите инвестиции ще дойдат от програмата "Цифрова Европа", the Connecting Europe Facility 2 и програмата "Хоризонт Европа". Комисията предлага за "Хоризонт Европа" да бъдат отделени 15 млрд. евро, като основният фокус ще е изкуственият интелект. За програмата "Цифрова Европа" са предвидени 2.5 млрд. евро за развитие на платформи за данни и приложения с изкуствен интелект. От тях - 2 млрд. евро за изграждане на европейски пространства за данни, енергийно ефективно споделяне на данни и облачни инфраструктури.

Дата: 19.02.2020

Източник: Дневник

Прочетено: 3045