10.03.2020

Томчо Томов: Туризмът и транспортът са двата сектора, които ще бъдат най-засегнати от глобалното разпространение на коронавирус. Освен тези икономически сфери обаче, спад ще има и при производителите.

Около една четвърт от служителите в България може да работят от вкъщи, за да се предотврати както разпространението на грипната вълна, така и да се спре евентуалното разпространение на коронавирус. Това показват изчисленията на работодателите. Кои сектори на икономиката ще загубяти кои ще спечелят - вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

Туризмът и транспортът са двата сектора, които ще бъдат най-засегнати от глобалното разпространение на коронавирус. Освен тези икономически сфери обаче, спад ще има и при производителите.

Томчо Томов, директор в БСК: Глобалният проблем, това е нарушаването на веригата от доставките, особено на тези, които са зависими от доставки и компоненти на суровини от най-засегнатите страни - Китай и Южна Корея.

Васил Велев, председател на АИКБ: По-сериозен е проблемът с разпространението на вируса в Европейския съюз, където са и нашите основни партньори - Италия, виждаме разпространение на вируса и в Германия и Франция.

Общият спад на икономиката в отделни сектори може да достигне до между 20 и 30%, прогнозират работодателите. Една от основните мерки е при възможност да се работи от вкъщи, вече има работодатели, които разпускат служителите си особено в сектора на информационните технологии, счетоводството и одита.

И докато в сектора на услугите могат да се възползват от правото си хората да работят от вкъщи, не във всички професии това е възможно, една от тези области, където това е напълно невъзможно е телевизията. За да гледат хората новини, всички тези хора трябва да бъдат на работните си места.

Друга идея, която отново според работодателите има шанс и трябва да бъде доразвита е електронното правителство.

Томчо Томов, директор в БСК: Посещението на държавната и местната администрация също дава възможност за пренасяне на коронавируса.

Има и сектори, които ще спечелят от превантивните мерки срещу заразите, а именно козметичния, фармацефтичния бранш, шивашката индустрия.

ВИДЕО

Дата: 10.03.2020

Източник: БНТ

Прочетено: 2287